stara vjerovanja:

'Potrese uzrokuju buhe na psima, umorni slon i žaba koja se miče'

0
Zagrepčani su 29. prosinca izašli na ulice nakon što se ponovno počelo tresti tlo (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Zagrepčani su 29. prosinca izašli na ulice nakon što se ponovno počelo tresti tlo (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

U prosincu 2019. godine objavili smo članak 'Istra može brojati čak 9'. Poslije smo nekim kolegama objašnjavali razloge i inspiraciju za taj članak, pišu na portalu Istragram. Prenosimo članak u nastavku.

Afrički stanovnici vjerovali su da je posljedica kihanja ili češanja velikog diva na čijoj glavi se nalazi zemlja. U Mongoliji do njega dolazi ukoliko se žaba koja drži svijet na glavi pomakne.  Stari su ga Hinudsi objašnjavali umorom jednog od osam slonova koji nose svijet. U Sibiru su vjerovali da do njega dolazi kada se psi prepuni buha koji vuku zemlju odluče počešati. Mi danas znamo da su stvari sasvim drugačije.

Potres je tako u većini slučajeva pojava koja se najčešće manifestira kao pomicanje ili podrhtavanje tla, ali ponekad može dovesti i do pucanja Zemljine kore. Potres najčešće nastaje uslijed pomicanja odnosno sudaranja zemljinih tektonskih ploča, što je potaknuto velikim količinama energije koje oslobađa Zemlja. Ponekad može nastati i iz drugih razloga, primjerice zbog aktiviranja vulkana, pada meteorita ili određenih ljudskih djelovanja. Pročitaje što smo o istarskom području napisali početkom prosinca 2019. u tekstu 'Istra može brojati čak 9'. (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa