Bolest plavog jezika u Istri: na četiri farme prvi simptomi

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

U Istri se pojavila bolest plavog jezika. Potvrdila je to jučer na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu ministrica poljoprivrede Marija Vučković, donosi portal Agroklub

"Prije desetak dana na četiri farme u Istri su zapaženi prvi simptomi i bolest se, na žalost, širi. Na sreću, zasad samo unutar Istarske županije", rekla je i dodala da bi to moglo uzrokovati probleme s izvozom žive stoke u zemlje Bliskog istoka.

"S Državnim inspektoratom i Upravom za veterinarstvom tražimo rješenja kako bi spriječili probleme izvoznicima", naglasila je i ustvrdila da su poduzete sve mjere da se širenje zaustavi. Također je dodala da bolest plavog jezika više nije na popisu bolesti opasnih za ljude.

 

Zarazna bolest ovaca, koza i goveda 

U Upravi za veterinarstvo ističu da je bolest plavog jezika virusna ne-kontagiozna zarazna bolest ovaca, koza, goveda i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Ljudi ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog negativnog utjecaja na stočarstvo.

Prema njihovim uputama, potrebno je pratiti životinje i po pojavi kliničkih znakova bolesti i uginuća odmah obavijestiti nadležnog veterinara.

"Ukoliko ste u mogućnosti, zatvarati životinje u vrijeme aktivnosti vektora - komarčića. Tretirati objekte u kojima se drže životinje registriranim insekticidnim sredstvima, a životinje repelentnim sredstvima, prema uputi proizvođača. Onemogućiti razmnožavanje komarčića uništavanjem mjesta pogodnih za njihovo razmnožavanje", stoji u uputama Uprave, a prenosi Agroklub.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa