pulski sdp:

'Pula postala grad pekara, automat klubova i kružnih tokova'

0
S pressice SDP-a
S pressice SDP-a

Vijećnici Kluba vijećnika SDP–HSU u Gradskom vijeću Pule u sastavu Sanja Radolović, Danijel Ferić, Radenko Ognjenović, Siniša Gordić i Igor Belas održali su 13. listopada press konferenciju na temu prijedloga za financiranje iz proračuna Grada Pule za 2021. godinu.

Sanja Radolović, predsjednica Kluba SDP–HSU i saborska zastupnica SDP-a, otvorila je press konferenciju podsjećanjem kako SDP Pula iz godine u godinu šalje skoro identične prijedloge za financiranje iz proračuna, ali da se isti uvijek zaobilaze.

- Pula ima problem na svim razinama, poslali smo veliki broj prijedloga za financiranje iz proračuna, ali ja bih izdvojila kako je prioritet ulaganje u mlade te smo stoga opet predložili smanjenje cijene vrtića, besplatne obroke za učenike, sufinanciranje produženog boravka na sve uzraste osnovnoškolaca, dogradnju OŠ Kaštanjer. Nažalost to dosada nije bilo prihvaćeno, a vjerojatno neće niti sada – rekla je Radolović.

- Treba istaknuti kako do izražaja sve više dolazi problem sa ovisnicima o narkoticima i alkoholu koji borave na dječjim igralištima, šumicama u blizini osnovnih škola poput one kod OŠ Vidikovac te sportsko – rekreacijskim vježbalištima. Ljudi nam se obraćaju kako se na tim područjima uz smeće nalaze i ostale popratne opasne stvari koje ugrožavaju zdravlje djece i odraslih te da za to nikoga nije briga – rekla je Radolović te nastavila o stanju u centru Pule.

'Ljudima neugodno provesti prijatelje kroz Pulu'

- Podsjećam kako je nekadašnji dogradonačelnik F. Radin obećavao puste milijune kuna u projektu Dolcevita, a danas već skoro desetljeće kasnije fasade stambenih zgrada izgledaju katastrofalno, ljudima je neugodno provesti prijatelje, koji posjećuju Pulu, kroz centar grada znajući da su jedino kulturni spomenici ono što je vrijedno spomena – zaključila je Radolović i prepustila riječ Danijelu Feriću.

Danijel Ferić osvrnuo se na programe građenja koji se ''pumpaju'' iz godine u godinu, a od realizacije ništa. Poučeni iskustvom dosadašnjih proračuna i upronim odbijanjem naših prijedloga niti ovaj put nažalost nemamo velika očekivanja – rekao je Ferić.

- Opet očekujemo da će se proračun ''pumpati'' kroz program gradnje, obećavati sve i svašta u ovom predizbornom proračunu kojeg gradonačelnik Miletić treba predložiti, a onda nakon održanih izbora rebalansom smanjivati proračun za 100-tinjak milijuna kuna i svesti ga u realne okvire – nastavio je Ferić.

Gradski programi građenja komunalne infrastrukture naprosto su genijalni. ''Čudo'' je kako se tako drastična smanjenja programa nastoje prikazati kao vrhunski programi i potezi gradske uprave, a u 2019., prije koronakrize proračun je smanjen za 58 milijuna kuna, a u 2020. zasada već za 108 milijuna kuna – kaže Ferić.

- Gradonačelnik Miletić je prodavač magle bez sadržaja jer program građenja je u 2019. godini planiran u iznosu 76,5 milijuna kuna, a realizacija je bila skromnih 14,9 milijuna kuna, podsjećam kako govorim o godini kada korona nije bila izgovor, a sada je u 2020. godini program građenja smanjen sa 75,5 milijuna kuna na 28 milijuna, a tek ćemo vidjeti hoće li na kraju išta od toga biti realizirano – istaknuo je Ferić. Pula ima probleme poput plavljenja na Punti kod kružnog toka, problemi s parkiranjem u centru grada, ogroman problem sa zbrinjavanjem otpada jer je Pula na samom dnu kada se govori o razvrstavanju otpada – kaže Ferić.

'Rekonsturkcija Kandlerove i Giardina više se niti ne spominje'

Rekonsturkcija Kandlerove i Giardina više se niti ne spominje, sanacija starog Kaštijuna isto tako, ulica 43. istarske divizije u katastrofalnom je stanju i vapi za obnovom, širenje zaobilaznice isto je stalo, a kada se samo sjetimo obećanja iz 2008. godine o izgradnji četiri (4) garažne kuće tada je jasno zašto pričam o prodavaču magle gradonačelniku Miletiću – oštar je Ferić. Naši prijedlozi poput smanjenja komunalnog doprinosa kako bi se potaknulo investitore na gradnju, posebno kada se govori o otvaranju radnih mjesta, aktualni su i dan danas samo ih gradonačelnik Miletić treba izvući iz ladice – zaključio je Ferić.

Radenko Ognjenović (HSU) preuzeo je riječ i osvrnuo se po pitanju uređenja prometa i funkcioniranju ŽCGO Kaštijun. Kaštijun za koji se dižu krediti i dan danas ne radi kako treba, smrad se svejedno pojavljuje, Općinsko vijeće Medulina jednoglasno je podržalo zaključak o traženju zatvaranja Kaštijuna jer ima loš utjecaj na životni standard građana, jedino vladajuća većina IDS-a u Puli ne vidi nikakve probleme i nastavlja dalje po svome – kaže Ognjenović. Prije sada već 8 mjeseci na tribini u Klubu Uljanik najavljeno je kako će se omogućiti civilni nadzor nad radom ŽCGO Kaštijun, do dan danas to je ostalo mrtvo slovo na papiru – rekao je Ognjenović.

Pritom je na kraju dao osvrt o problemu s prometnicama. - U ulicama Rakovčeva i Stankovićeva gdje je nevjerojatan nemar nadležnih da sve ove godine nije ništa poduzeto u smjeru smanjenja i eliminiranja prometnih nesreća, već štoviše svakih par dana uredno čitamo o sudarima koji u većoj mjeri prolaze bez ljudskih žrtava, ali tamo su i škole te kretanje djece je svakodnevna pojava, zar netko mora nastradati da se nešto poduzme ? – zapitao se Ognjenović.

'Papir trpi svašta'

Na kraju, okupljenima obratio se gradski vijećnik SDP i tajnik GO SDP Pula, Siniša Gordić koji se obrušio na izgled Pule u cjelini. - Od početka mog mandata na sjednicama Gradskog vijeća Pule govorim kako se u Puli ne radi ništa osim do pred izbore, tada sve ono što nije napravljeno u prethodne 3 i pol godine stane u ''izborni proračun'' što pokazuje da papir trpi svašta – kaže Gordić.

- Pula je nažalost postala grad pekara, automat klubova i praznih poslovnih prostora te kružnih tokova koji su valjda jedini realizirani iz plana građenja u prethodnim godinama – istaknuo je Siniša Gordić.

- Bliže nam se izbori, IDS-ov blef o velebnim projektima seže još od daleke 2008. godine i ponavlja se nekoliko ciklusa, kada su nastala sva obećanja o garažnim kućama, staračkim domovima, rekonstrukcija 43. Istarska divizija, Kandlerova, Giardini, ulica Sergijevaca i što sve ne. Vidjet ćemo hoće li i blef u proračunu za 2021. godinu ponovno upaliti jer svakome tko je prošao gradom uočio je da, unatoč dupinima u pulskoj rivi, i dalje postoji nesnosan kanalizacijski smrad, i dalje postoje plavljenja, i dalje postoje katastrofalne prometnice, smrad s Kaštijuna i dalje se širi, a o vizuri u centru i Dolceviti sve je već rečeno – završio je Gordić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa