Šezdeset izlagača u Kršanu

Otvoren Festival samoniklog bilja: 'To je razvoj po mjeri čovjeka'

0
Na otvorenju Festivala samoniklog bilja
Na otvorenju Festivala samoniklog bilja

"Kao i sve stvari u životu, i ova je počela skromno, u jednoj garažici, štalici, da bi stasala u sve ovo što danas imamo. U jednu manifestaciju koja je znanstvena, zdravstvena, gastro, koja je i određeni sajam ljepote i znanja. Ali ono što je najbitnije je da je prešla granice Općine Kršan, Županije i države i da je dobila međunarodni predznak", kazao je 27. travnja načelnik Kršana Roman Carić na otvorenju 13. Festivala samoniklog bilja u Kršanu, na kojem proizvode na bazi bilja izlaže šezdesetak izlagača.

Rekao je da je ponosan na smjer razvoja kojim ide općina Kršan, a koji je održiv i po mjeri čovjeka, te dodao da Kršan više nije destinacija u koju se stiže slučajno, već ona u koju se rado vraća. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije, a posebno direktorici TZ-a Kršana Ariani Brnetić.

U ime Istarske županije govorio je pročelnik Odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan.

"Zašto je ovaj festival važan za Županiju? Stalno govorimo da nam je bitan održivi razvoj, poljoprivreda, i demografska politika Županije, odnosno da se mladi zadrže u ruralnim područjima i da ta područja razvijamo. Onda moramo razmišljati na koji način... Ne može biti sve turizam pa da mladi ostaju samo iz tog razloga. Održivi razvoj je upravo ovo što vidimo danas u Kršanu",  zaključio je Pinzan najavivši osnivanje pogona za preradu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za kojeg, kako je rekao, postoje velike šanse da bude u Istri, u Kršanu i da to bude županijski centar.

Mario Bratulić, savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković pozdravio je prisutne i rekao da želi da ovaj projekt u Kršanu bude podstrek drugima, posebno proizvođačima.

"Neka bude veliki centar u Kršanu. Sigurno, bude li potrebno, bit će i potpora Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, a možda i Ministarstva regionalnog razvoja", rekao je Bratulić. Uvod u otvorenje, svirkom na mehu dao je Zoran Karlić dok je program vodila Silvana Fable. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa