Podaci o stanovima saborskih zastupnika pokazuju nešto loše

0
Kristian Stepčić Reisman u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu u srpnju 2019.
Kristian Stepčić Reisman u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu u srpnju 2019.

Od 151 zastupnika, njih 63 koriste unajmljene stanove privatnih najmodavaca, a osam ih koristi stanove u državnom vlasništvu, odnosno stanove za službene potrebe, što je nešto manje od polovice, objavio je Jutarnji list nedavno u tekstu o financiranju smještaja saborskih zastupnika u Zagrebu. Pravo smjestiti se u službene te unajmljene stanove i garsonijere, piše taj list, imaju zastupnici s prebivalištem koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara, a Sabor im pritom plaća najamninu do 2500 kuna i režije do 500 kuna.

Od raspolaganja državnim novcem, ovdje je puno zanimljivija činjenica da zapravo polovina saborskih zastupnika ima toliko jake veze sa Zagrebom da im stan uopće nije potreban. Dakle, ili su dovoljno blizu Zagreba da svakodnevno putuju, pri čemu im se plaćaju putni troškovi, ili imaju vlastite stanove ili rodbinu u Zagrebu, pa tamo odsjedaju. Plaćanje hotela nije praksa, osim za nove saborske zastupnike uoči ili tijekom konstituirajuće sjednice, rekao nam je neslužbeno jedan saborski zastupnik. 

Sve to govori o nevjerojatnom stupnju centralizacije države, i to ne samo ekonomske, nego i znanstvene, kulturne i političke. Ako više od polovine zastupnika ima toliko jake veze sa Zagrebom da im nije potreban stan, kako će iskreno zastupati interese drugih dijelova države iz kojih su izabrani? Ili, da okrenemo priču, čini se da je zastupnicima a i mnogim drugima jasno da je jedini način da nešto značiš ili uspiješ u nečemu u Hrvatskoj, da si fizički prisutan u Zagrebu... A to dugoročno znači i posjedovanje odgovarajuće nekretnine. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa