Nemet: Istra zaslužuje posezonu!

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

U iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a 17. rujna zastupnica Katarina Nemet ukazala je na probleme kojim je suočen hrvatski turizam, kao i mogućnosti poboljšanja.

- Jučer su gradonačelnici svih 10 istarskih gradova uz župana Istarske županije uputili još jedan pisani apel na adrese vlada Republike Austrije i Republike Slovenije, kojim traže da se s obzirom na kontinuirano dobru i stabilnu epidemiološku sliku u Istarskoj županiji, razmotri mogućnost da se aktualni, vrlo restriktivni epidemiološki režim prema Hrvatskoj, revidira na način da se mjere provode selektivno, na razini regija odnosno županija, a ne zemlje u cjelini istaknula je Nemet te pozvala Vladu da iskoriste sve raspoložive diplomatske kanale kojima će pomoći ovoj inicijativi.

Napomenula je kako smo unatoč brojnim otegotnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i prvotnim vrlo pesimističnim prognozama, ipak svjedočili relativno uspješnoj turističkoj sezoni, posebnu u srpnju i prvoj polovici kolovoza, nakon čega su uslijedile restriktivne mjere od strane nama turistički važnih zemalja. Uputila je i čestitke svim turističkim djelatnicima koji su na svojim leđima iznijeli zahtjevnu turističku sezonu te istaknula da nije smjelo doći u pitanje nastavak mjera za oporavak gospodarstva, u ovom slučaju i turističkog sektora, kojeg je Vlada najavila.

- Turistički sektor, čiji prihodi čine iznimno važnih 20-ak posto hrvatskog BDP-a, a koji je i najbolji izvozni kanal nacionalnog gospodarstva, treba i dodatnu podršku države želimo li naravno da hrvatski turizam i u narednoj sezoni, u narednim godinama, bude uspješan i konkurentan te na taj način doprinosi značajnim prihodima u realnom sektoru i javnim proračunima na svim razinama, navela je Nemet.

Osvrnula se na problem velikog fiskalnog i parafiskalnog opterećenja koje hrvatsku turističku branšu godinama stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju iz drugih turističkih zemalja te apelirala na Vladu da konačno poduzme konkretne korake u pravcu fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja. Istaknula je kako hrvatski turizam treba novu strategiju razvoja te kako je upravo sada prigoda da se definiraju neki novi pravci i okviri razvoja turizma, kao i da se riješe neka ključna pitanja. - Ono što je po meni najvažnije je to da na koncu ne dobijemo samo dokument u kojem će puno toga biti lijepo i zvučno napisano, već da to bude realna i provediva strateška platforma, zaključila je zastupnica IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa