Valter Glavičić:

'Labin je postao grad u kojemu posla ima za svakoga'

0
Gradonačelnik Labina Valter Glavičić
Gradonačelnik Labina Valter Glavičić

„Posla ima za sve, čak imamo problem nedostatka kvalificirane radne snage, a nezaposlenost je najniža od kada je pratimo. Ona u Labinu nakon početka sezone pada na oko 2,5 posto“, naglasio je gradonačelnik Valter Glavičić u svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u Gradskoj galeriji povodom Dana Grada Labina, 17. kolovoza.

Veliki broj uzvanika

Poduži je popis uzvanika koji su sudjelovali u svečanosti. U prvom redu su uz gradonačelnika sjedila četvorica saborskih zastupnika: potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika te istarski župan Valter Flego. Od inozemnih gostiju doputovali su veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Sandeep Kumar, državni tajnik u Vladi Republike Mađarske Robert Zsiga, Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, gradonačelnik mađarskog grada Baje Robert Fercsak, načelnica Općine Trbovlje Jasna Gabrič, zamjenik načelnika Općine Idrija Bojan Režun, zamjenik načelnika Općine Manzano u Italiji Lucio Zamo, delegacija Općine Banovići iz BiH, a po prvi put su u Labinu boravili načelnik poljskog grada Rybnika Piotr Kučera i suradnici.

Iz istarskih gradova prisustvovali su gradonačelnici Novigrada Anteo Milos, Buzeta Siniša Žulić, Buja Fabricio Vižintin i predsjednik rovinjskog gradskog vijeća Valerio Drandić, zatim zamjenici gradonačelnika: Elio Štifanić iz Poreča, Mirjana Galant iz Pazina, Enea Codacci iz Vodnjana i Ivan Belušić iz Umaga. Došli su svi načelnici lopćina Labinštine: Glorija Paliska iz Raše, Gianvlado Klarić iz Sv. Nedelje, Valdi Runko iz Kršana i Ivan Franković iz Pićna.

Talijansku uniju u Rijeci predstavljali su predsjednik Maurizio Tremul i predsjednik njenog vijeća Marin Corva, a iz Ureda državne uprave Istarske županije sjednici je prisustvovao predstojnik Draženko Janjušević.

Uz navedene sjednicu su pratili predstavnici javnih, gospodarskih, političkih, znanstvenih, vjerskih, kulturnih i sportskih institucija, Udruge antifašističkih biraca, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednici mjesnih odbora, iseljenici i laureati gradskih nagrada i priznanja.   

Labin sinonim za lijep, uredan i čist grad

„Zahvaljujući trudu i naprednim zamislima naših građana, Labin je danas sinonim lijepog, urednog i čistog grada s uređenim okolišom“, kazala je u pozdravnoj riječi predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan i u nastavku dodala: „Stoga se želim zahvaliti svima onima koji naš Labin čine boljim mjestom za život, koji svojim radom, zalaganjem i aktivizmom doprinose razvoju lokalne zajednice, u ovom našem gradu, punog mogućnosti, potencijala i ljepote.“

Nakon prikazivanja kratkog videa o uspjesima Grada u proteklih godinu dana riječ je preuzeo gradonačelnik, koji je prikazano dodatno razradio. Istaknuo je da je Sustav odvodnje Labinštine dogovoren i potvrđen jednoglasno na obje strane, i u Raši i u Labinu, te da je time projekt težak 350 milijuna kuna vraćen u život, dijalogom obiju strana, a Labinština dokazala da je jedna nedjeljiva cjelina koju oduvijek krasi upravo zajedništvo.

Sve za mlade, ali uz brigu za starije

Pad nezaposlenosti jedan je od uvjeta, uz rješavanje stambenog pitanja te dječji vrtić i jaslice, za ostanak mladih obitelji u gradu. Povijesnih 2,5 posto nezaposlanosti u gradu gradonačelnik je ilustrirao ovako: "Nezaposlenost u razvijenim zapadnim zemljama iznosi oko 5 posto. Primjera radi spomenut ću vam bogate europske gradove: nezaposlenost u Muenchenu je 4 posto, Beču 13 posto, Kopenhagenu 5 posto i Hamburgu 6,6 posto. Sjetimo se kako je bilo desetak godina unatrag. Zbog gašenja rudnika i ratnih godina koje su pokosile turizam, gospodarstvo je palo na koljena, a nezaposleno je bilo oko dvije tisuće ljudi. Danas posla ima za svih!"

U nastavku gradonačelnik Glavičić je rekao: "Drugi korak je pomoći roditeljima oko djece i školovanja. Dogradnjom vrtića Gloria osigurali smo svoj djeci mjesto u jaslicama i vrtiću. Od ove godine svi osnovnoškolci od 1. do 8. razreda dobivaju od Grada besplatne udžbenike. Našima učenicima i studentima dajemo više od 1,1 milijun kuna za stipendije, po čemu smo šesti grad u Hrvatskoj. Dolazimo do trećeg koraka, jako značajnog za mlade obitelji – rješavanje stambenog pitanja. Pripremamo rješenja kako mladim obiteljima olakšati kupnju stana ili parcele za gradnju kuća. Smanjivanje broja stanovnika je problem cijele Hrvatske i mi ne želimo bježati od problema, stoga ćemo na jesen predstaviti plan za pomoć mladim obiteljima.“

Osim što će težište držati na mladima, Grad će, napomenuo je gradonačelnik, uvijek brinuti i o građanima treće dobi, koji su stvorili Labin. „Napravili smo veliki zaokret u pripremi izgradnje Doma za starije. Idući mjesec projekt će biti javno predstavljen široj javnosti, a plan je da do kraja godine dovršiti glavni projekt i već u prvim mjesecima 2019. godine ishodovati građevinsku dozvolu. Vjerujemo da ćemo uz suradnju sa Istarskom županijom kamen temeljac položiti već u drugoj polovici iduće godine“, rekao je Glavičić.

Labin će biti grad bez birokratskih prepreka

Osvrćući se na gospodarstvo, Glavičić je kazao da za Poslovnu zonu Vinež i dalje postoji izniman interes. "Želimo i dalje tamo dovoditi kvalitetne poslodavce i sve više poslova s većom dodatnom vrijednošću. Iduće godine nastavit ćemo s opremanjem prometnica, a investitori najavljuju gradnju nekoliko novih proizvodnih pogona. Smatram osobnim zadatkom učiniti Labin gradom bez birokratskih prepreka, kako za investitore tako i za građane. 

I za kraj, naša perjanica turizam. Upravo sam dobio podatak iz Turističke zajednice da smo jučer ostvarili milijunto noćenje, čak šest dana ranije nego prošle godine. To je rezultat ulaganja u kvalitetu destinacije, izvrsnu suradnju javnog i privatnog sektora, ali najviše rezultat rada naših vrijednih djelatnika u turizmu“, zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Boris Miletić „kako doma“

„Ja se cujen kako doma!“, rekao je na cakavici Boris Miletić, koji ima labinske korjene. Kazao je da ga veseli što su prioriteti gradske uprave vezani uz mlade, ali da ga isto tako veseli odlučnost Grada da izgradi dom za starije.   

Za župana Valtera Flega riječ koja najbolje opisuje Labin je riječ sinergija; labinska sinergija industrije i turizma, umjetnosti i sporta, prošlosti i budućnosti, najmlađih i najstarijih. „Ta sinergija je plod velike odgovornosti, ljubavi, entuzijazma i volje da se nešto učini za svoj grad. Ona daje razultate koji su polog za budućnost. Poznavajući vašu radišnost i vašu želju za prosperitetom, ja sam veliki optimist“, poručio je župan.

Hrvatsku himnu i istarsku svečanu pjesmu na početku svečanosti te na kraju pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“ izveo je tenor Valentino Blasina, apsolvent studija pjevanja u Grazu. U predahu su nastupile pjevačke nade Veronika Pervan na klaviru i Romina Peti na gitari, koje su otpjevale „What's Up“. Sjednica je bila prožeta cakavicom zahvaljujući recitacijama Ane Černjul između nastupa govornika. Program svečanosti vodila je Loredana Ružić Modrušan. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa