Valentina, Silvija i Biljana u zagrljaju plavetnila morskih dubina

0
Biljana, Valentina i Silvija
Biljana, Valentina i Silvija

Valentina, Silvija i Biljana. Tri mlade žene, supruge, majke, domaćice… Tri prekrasne sirene. Povezala ih je ljubav prema moru, njegovom plavetnilu, morskim dubinama… Hobi je to u kojem su našle sebe i u kojem uživaju u svakom trenutku slobodnog vremena. Ove tri zaljubljenice ronjenja zatekla sam ispred ronilačkog kluba DPA Rabac, netom prije presvlačenja i zarona u plavetnilo mora i istraživanja morskih dubina.  

S bocama na leđima, koje nisu nimalo lagane, svake nedjelje s neskrivenim užitkom  zaranjaju uz bok svojih muških kolega kako bi uživale u čaroliji podvodnog svijeta.

Ove moderne sirene odlaze tamo gdje većina nas neće nikada pa stoga često fotografiraju kako bi i drugima pokazale koliko su lijepe i zanimljive morske dubine.

„Najdraža nam je Lina i uvijek joj se iznova vraćamo. Istraživanje je fascinantno i sve smo lude za Linom“, kaže Silvija kroz šalu, misleći pritom na olupinu broda Lina koja leži na dnu uvale kraj otoka Cresa. Osim Kvarnerskog zaljeva i istarske obale, istražile su i dalmatinski akvatorij kraj otoka Paga. Redovito sudjeluju u akcijama čišćenja mora, i ne samo lokalno, već se rado odazivaju na pozive ronilačkih klubova iz cijele zemlje.

Iako ronjenje često prate i određene opasnosti, nikad se nisu našle u životnoj opasnosti, jer je važno kažu, držati se pravila da u dubine uvijek idu s pratnjom te kvalitetnom i ispravnom opremom.  

Biljana: Ronjenje zavoljela uz supruga

Biljana Licul Sošić (34) iz Labina, članica je ronilačkog kluba od 2010. godine.

„Okolnosti su bile sasvim slučajne“, kaže Biljana dodajući kako je te godine počela raditi kao voditeljica u ronilačkom centru Maslinica. „Jedno je vodilo drugom i tada sam zavoljela ovaj sport“, priča nam ova inženjerka građevine. U ronilačkom sportu, ali i u istoj struci je i njezin suprug Dean Sošić, inače labinski triatlonac.

„Suprug je nešto manje u ronjenju, ne stigne uvijek jer se više bavi triatlonom“, pojašnjava Biljana dodajući kako jednako uživaju i u putovanjima. Proputovali su Europu, posjetili rođake u Americi, ljetovali na Tajlandu. A upravo je na azijskom kontinentu nastala i jedna od mnogobrojnih tetovaža koje krase Biljanino tijelo. Ističe kako je privlače tropska mora, a želja joj jednog dana roniti egipatskim more. 

Valentina: Djecu rodila u vodi

Valentina Batelić (39) iz Labina kaže da je želja za avanturom valjda oduvijek bila tu, u njoj.

„Ljubav prema moru je postojala oduvijek, otkako znam za sebe, tako da je bilo očekivano kad sam prije 16 godina položila tečaj za ronioce“, priča Valentina. Već iduće godine postala je mama pa je ronjenje punih deset godina bilo u drugom planu. Majka je 15-godišnjeg Gabriela, dok kćerka Matea ima 6 godina. A toliko je godina i Valentina članica rabačkog ronilačkog kluba. Suprug Goran nije u ronilačkom sportu, ali je zato među prvim očevima na Labinštini čija su djeca rođena u vodi. „Mislim da sam bila među prvim trudnicama riječkog rodilišta, kad sam Gabriela rodila u vodi“, priča Valentina koja je oboje djece rodila u riječkom rodilištu.

„Ronjenje je za mene neka vrsta psihoterapije, beskrajna mirnoća i smirenost. I svakom bih preporučila“, dodaje Valentina koja bi jednog dana također voljela zaroniti Crvenim morem, posebno oko Sharm El Sheikh ili „Šeikovim zaljevom“. Poput njezine prijateljice Silvije, jednaku strast dijeli i prema motorima. I jedna i druga voze motocikl Kawasaki.

Silvija: Skoro sto zarona nevjerojatnog osjećaja

Silvija Babić (39) kao članica rabačkog ronilačkog kluba četvrtu godinu zaredom svake nedjelje prevali 30 km iz Mošćenica kako bi uživala u čarima ovog sporta.

„Nije daleko kad se u nečem uživa, a ovdje na Labinštini imamo i puno rodbine, i od mamine i od tatine strane“, priča Silvija čiji je suprug Đulijano Babić, rekreativni vozač MTB-a. Zaposlena je u Jadroliniji te je i na taj način vezana za more. Silvija, koja se dosada približila brojci od 100 zarona, majka je i osmogodišnje Lare.

Dodaje kako jednako voli kvarnerski i istarski, ali možda malo više dalmatinski akvatorij, posebno kraj otoka Paga kojeg je dosad dva puta razgledala.

„Fascinantni prikaz kojeg je teško opisati. Obožavam istraživati. Mir i tišina, opuštanje. Sve je kul“, kaže Silvija te dodaje kako poput svojih prijateljica želi u skoroj budućnosti zaroniti u Egipatsko more.   

Sve se slažu kako im se pod morem najviše sviđa nevjerojatan osjećaj slobode, prostora, pojačan neopisivim mirom. Biljana je dopunila, i nevjerojatno opuštanje bez zvonjave mobitela, dok je Valentina istaknula kako je prava šteta živjeti tako blizu mora, gledati takvo bogatstvo, a ne poželjeti zaviriti ispod. Pojasnile su time, ove tri lijepe sirene, svoju strast prema velikim dubinama. (Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa