Umrla Vesna Girardi Jurkić: Od Titove suradnice do Tuđmanove miljenice

0
Vesna Girardi Jurkić
Vesna Girardi Jurkić

Sinoć je umrla dr. Vesna Girardi Jurkić, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre i ministrica kulture u Vladi RH. Vesna Girardi Jurkić je rođena u Zagrebu 1944. godine, a već 1947. je preselila s roditeljima u Istru. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvo radno mjesto bilo joj je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja.

Bila je vodič za talijanski, engleski i francuski jezik u kabinetu predsjednika Tita, pomoćnica ministra kulture i ministrica kulture u Vladi RH sredinom 90-ih. Dobitnica je sedam najviših državnih odlikovanja, počasna je građanka nekoliko gradova te dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva 2005. godine.

U široj javnosti ipak je ostala najpoznatija kao Tuđmanova ministrica kulture, a Istrani je pamte kao gorljivu HDZ-ovku iz vremena najvećeg antagonizma između IDS-a i HDZ-a. U povijesti političkog života Hrvatske ostat će upamćena i kao protukandidatkinja Franji Tuđmanu na unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a. (N.Č.)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa