Zbor Roženice osvojio zlato u Rovinju

0
Zbor Roženice
Zbor Roženice

Međunarodni festival zborova CHORUS INSIDE prestižni je kulturni događaj koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti. Festival Chorus Inside Croatia se po četvrti puta realizira u Hrvatskoj i to u Rovinju od 31.08.-05.09.2017. a sudjeluje više od 300 pjevača.

Natjecateljski dio festivala održan je 2. rujna u hotelu Lone u Rovinju. Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, pod vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić, konkurirao je u subotu 2. rujna u kategoriji E – zabavna, pop i gospel glazba. Pazinski je zbor izveo skladbe „Can't help falling in love“ koju je proslavio Elis Presley te jedan od najvećih modernih hitova njemačke pop zvijezde Helene Fischer „Atemlos durch die nacht“, sve uz instrumentalnu pratnju Ines Perčić.

Stručni žiri predvodio je ugledni dirigent iz Italije, maestro Pasquale Veleno. Ostali članovi žirija bili su, vrhunska glazbena pedagoginja iz Rusije Maria Struve, dok je Hrvatsku među njima predstavljala operna solistica i pedagoginja Oriana Vozila. Stručni žiri je vrlo visokim ocjenama ocijenio izvedbe Mješovitog pjevačkog zbora Roženice te je tako Zbor Roženice, uz ruski zbor Baikal, osvojio zlatnu diplomu i pehar kao najbolji zborovi u kategoriji E. Naime, zborovi Roženice i Baikal ostvarili su izvanredan rezultat sa istovjetnih visokih 26,6/30 bodova i tako dobili priliku predstaviti se na svečanoj dodijeli nagrada u koncertnoj dvorani Adris u Rovinju, u nedjelju 3. rujna u 19 sati. Na svečanosti su podijeljene sve nagrade a publika je mogla uživati u izvedbama najboljih zborova u svih 6 kategorija te u 4 kategorije vokalnih solista.

Solisti zbora Roženice, Luka Krulčić i Tina Galant su se također natjecali na CHORUS INSIDE CROATIA festivalu, u kategoriji vokalnih solista u lirskoj i pop glazbi i oboje osvojili zlatnu diplomu. Luka Krulčić je ponovno oduševio svojim lirskim stilom pjevanja dok se Tina Galant okušala u modernoj pop glazbi i pokazala da izvrsno vlada različitim vokalnim tehnikama. Zbor Roženice je pozitivno iznenadio stručni žiri i prisutnu publiku svojim inovativnim pristupom izvođenju moderne zabavne glazbe te su članovi zbora pokazali kako su izvrsni ne samo u vokalnim već i u scenskim izvedbama. Zbor Roženice osvojio je i posebnu nagradu za najbolju koreografiju na festivalu CHORUS INSIDE CROATIA. Nagradu je primila dirigentica Ines Kovačić Drndić, umjetnička voditeljica zbora koja je i kreirala koreografiju za izvedene pjesme.

Zbor Roženice je uz zborove Val i Sempre Allegro iz Rijeke, Klapu Valdibora iz Rovinja, Klapu Castrum Vallis iz Bala, Klapa Škerac iz Medulina, klapu Kampanel, pjevački zbor “Đuro Prejac” iz Desinića te Zbor zajednice talijana iz Vodnjana, predstavljao Hrvatsku zborsku scenu koja je, prema osvojenim nagradama, pokazala zavidnu kvalitetu. Svi su zborovi i klape osvojili visoke ocjene i rangirani u kategoriju za srebrnu ili zlatnu nagradu. Festival je bio prilika i za nova poznanstva i uspostavljanje suradnje sa drugim zborovima i ansamblima jer su gostujući zborovi iz Italije, Slovačke, Poljske, Moldavije, Rusije i Bjelorusije u šestodnevnom programu gostovali u nekim od najljepših istarskih gradova i muzicirali zajedno s lokalnim zborovima, te je tako 4. rujna u 20 sati zbor Roženice održao koncert prijateljstva u Funtani, zajedno sa još dva zbora sudionika festivala, iz Italije, Armonia nella val, koji je na natjecanju osvojio srebrnu nagradu i iz Slovačke Technik Akademik, koji je na natjecanju osvojio Grad Prix kao najbolji zbor festivala.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa