Plenković, Božinović, Marić i Tolušić u službenom posjetu Umagu

0
Jurica Šiljeg,Vili Bassanese i Andrej Plenković
Jurica Šiljeg,Vili Bassanese i Andrej Plenković

Povodom službenog posjeta Istri 23. kolovoza predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministar državne imovine Goran Marić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastali su se s čelnicima gradske vlasti te umaškim ribarima, a u okviru arbitražne odluke međunarodnog suda u Hagu o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

Službeni posjet započeo je oko 17 sati u umaškoj Gradskoj vijećnici gdje su se predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri Tolušić, Božinović i G. Marić sastali s gradonačelnikom Grada Umaga Vilijem Bassaneseom, predsjednikom Gradskog vijeća Juricom Šiljegom, kao i predstavnicima Istarske županije, Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije i Udruge Mare Croaticum na čelu s Danieleom Kolecom. Na zajedničkom sastanku Premijer je potvrdio raniji stav, odnosno da Republika Hrvatska ne namjerava primjenjivati spomenutu odluku te da granica ostaje tamo gdje je i bila.

„Naša je poruka da je otvoreno granično pitanje između Slovenije i Hrvatske otvoreno i nakon arbitražne presude od 28. lipnja koju Hrvatska ne prihvaća“, naglasio je predsjednik Vlade te dodao da hrvatska Vlada očekuje normalan nastavak aktivnosti ribara. „Hrvatske institucije znat će na odgovarajući način zaštititi interese Republike Hrvatske i poslovanje hrvatskih ribara. Nastojat ćemo u dijalogu sa Slovenijom, koja je naša i prijateljska i susjedna država, rješavati otvoreno pitanje granice i sva druga pitanja“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade izvijestio je da hrvatske i slovenske stručne službe rade na pripremi posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Hrvatskoj kako bi se nastavili razgovori o ukupnim odnosima između dvije zemlje. Podsjetio je da su dvije zemlje pitanje schengenskog novog režima o granicama riješile na konstruktivan način koji je omogućio olakšan i brži protok turista.

„Pozicija Hrvatske definirana je i odlukom Hrvatskoga sabora. Mi smo u dobroj vjeri ušli u arbitražni proces, nije nam drago da je završio onako kako je završio, no tu smo da u dijalogu sa susjedima rješavamo sva otvorena pitanja“, istaknuo je Plenković i naglasio kako hrvatsko ribarstvo ima na raspolaganju više od 350 milijuna eura europskih sredstava te kako želi da ribolov bude kontroliran ne bi li se generiralo dovoljno ribe za domaće potrebe i izvoz.

Visoki su dužnosnici pritom posjetili ribarsku luku u Savudriji, uz nazočnost brojnih ribara koji su premijera dočekali s nestrpljenjem i koji su imali priliku iznijeti što ih najviše muči. Predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Danilo Latin Plenkoviću je predao dokument, odnosno kartu iz 1947. godine na kojoj su jasno vidljive granice Hrvatske i Slovenije. Latin je ujedno izrazio zadovoljstvo te rekao da je sama činjenica da ih policija danonoćno štiti na moru snažnija i jača od bilo koje politički izgovorene riječi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa