Veličanstveni i jezivi: Anchoru, Bruceu i Chumu divi se svijet

0
Žana Moslavac (foto: 24sata)
Žana Moslavac (foto: 24sata)

Crnovrhi morski pas mora stalno plivati jer bi inače uginuo, “dadilja”se voli zabijati među pukotine stijena i koralje gdje odmara, a noću se razbudi i traži hranu i partnera, a “sivi”se uglavnom zadržava u dubinama, objasnila je za 24sata oceanografkinja Žana Moslavac (24).

Anchor, Bruce i Chum imena su dobili po morsim psima iz animiranog filma “Potraga za Nemom”, a već se tri godine nalaze u tropskom morskom postavu u slopu Aquariuma. Stigli su iz Indonezije, a temperatura vode im je 23 stupnja.Hrane ih oslićima i lignjama, a iako te tri vrste morskih pasa u prirodi žive 12 godina, u zatočeništvu im je životni vijek dulji.

Njihove vratolomije koje je prenosila LiveCamCroatia osvojile su cijeli svijet, a putem EartCama, najvećeg i najutjecajnijeg portala web kamere u svijetu osvojili su nagradu za srpanj.

- Oni već godinama žive kod nas u harmoniji, a početkom rujna preselit ćemo ih u bazen od 50 kubika. No, to nije trajno rješenje. Za tri godine trebali bi zaplivati u akvariju zapremnine milijun litara - povjerila nam je Žana. Naglasila je kako je od 1959. do danas u prirodi zabilježeno11 napada crnovrhih morskih pasa na ljude, što je zanemariva brojka.

- Njima su zubi potrebni za hranjene te ih, kao i ostali morski psi, više puta mijenjaju tijekom života - objasnila je Žana. Osim morskih pasa, turistička atrakcija u Aqurariumu su i rijetki morski zmajevi. Na oduševljenje posjetitelja, u obilasku se mogu vidjeti jadranske ribe, meduze, pirane, morski konjići, kajmani i morske kornjače, piše 24sata.    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa