konferencija u poreču

Jakovčić okupio bivše predsjednike, premijerku i EU parlamentarce

12
Jadranka Kosor i Ivan Jakovčić
Jadranka Kosor i Ivan Jakovčić

„Unatoč brojnim izazovima s kojima se Europa danas suočava, svima je ovdje jasno da Europska unija nema alternative. EU nije samo jedinstveno tržište, ona je satkana od vrijednosti“,  istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić prilikom otvaranja današnje konferencije „Budućnost Europe – Future of Europe“ u Villi Polesini u Poreču. Jakovčić je okupio istaknute političare, hrvatske i europske, koji su dali svoje osvrte na trenutnu situaciju u Europskoj uniji, aktualne izazove i prepreke širenju Unije te ideje i planove za budućnost.

Na konferenciji su tako sudjelovali, uz Ivana Jakovčića, predsjednik IDS-a Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička, predsjednik ALDE-a Hans van Baalen, zastupnici u Europskom parlamentu Jozo Radoš (ALDE) i Igor Šoltes (Zeleni/EFA), bivši predsjednici Republike Hrvatske Ivo Josipović i Stjepan Mesić, bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor te predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.

Jakovčić: Trebamo više Europe, ali i bolje Europe!

- Svi smo ovdje danas jer želimo više Europe. Mi iz Hrvatske koji smo ovdje, svi smo dali svoj značajan doprinos ulasku Hrvatske u Europsku uniju, cijenjeni kolege iz Parlamenta svaki se dan zalažu za više Europe, za bolju Europu,  kazao je Jakovčić dodavši da vjeruje da „svaka zemlja na Balkanu, kada za to bude spremna kao što je Hrvatska bila spremna, treba ući u EU. A Hrvatska može biti interpretator politika koje EU ima prema Zapadnom Balkanu i ozbiljno participirati u budućnosti Europe“.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička kazao je da je njegova „veza s Istrom i Hrvatskom započela prije tri godine, kada sam je zaista upoznao i otkrio. I upravo je Hrvatska prva država za koju bih istaknuo da je napredovala i prosperirala ulaskom u EU. Europska unija je jedan uspješan projekt koji ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, moramo se nositi sa svim izazovima i problemima s kojima se Europa suočava. Više je scenarija za budućnost Europe, a svojim djelovanjem i zajedništvom biramo scenarij koji je naš“, iznio je svoje stavove Telička. Predsjednik ALDE stranke i zastupnik u EP-u Hans van Baalen nadovezao se kazavši da smatra da je „za uspješnu suradnju svih članica Unije najvažniji projekt mira te spuštanje ovlasti na niže razine poput one lokalne. EU mora poticati lokalnu i regionalnu samoupravu jer se pojedinačni problemi država članica trebaju rješavati upravo na tim razinama“, kazao je van Baalen.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić kao preduvjet boljeg funkcioniranja Unije naveo je „nužno usuglašavanje fiskalne i monetarne politike u okvirima EU-a, što će dovesti do bližeg i bržeg povezivanja unutar Europe“.

- Danas smo ovdje jer želimo raditi na širenju Europske unije i njenom boljem funkcioniranju, kazao je Mesić, s čime su se složili svi sudionici. Predsjednik RH od 2010. do 2015. godine Ivo Josipović dodao je da „budućnost EU vidi u pozitivnom jačanju institucija te općih pravnih načela. A naš dugoročni projekt je jačanje zajedničkih politika koje bi se preslikale na cijelu EU – tehnološka revolucija, digitalno zajedništvo, ekologija“. Na kraju je zaključio da „EU vidi kao vodeću snagu u svijetu, a Hrvatsku u EU kao Istru u Europi“.

Sudionici konferencije složili su se i da se EU treba više koncentrirati na jugoistok Europe jer je to jedan od ključeva napretka i širenja Europe, a bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor dodala je da „iako su mnoga pitanja još otvorena, iskreno vjerujem da se svim silama treba boriti za Europsku uniju“.

- Surađivala sam s dva predsjednika države, a tadašnji župan Jakovčić bio je konstanta. Svi smo mi pridonijeli ulasku Hrvatske u EU, a tim članstvom vratili smo se tamo gdje pripadamo – za stol europskih država i naroda. Tako se trebamo i ponašati – kao suverena članica Europske unije koja ima svoj službeni jezik u EU i dorasla je svim izazovima. Hrvatska to dokazuje, ovaj rast BDP-a danas najvećim je dijelom zasluga našeg članstva u Europskoj uniji. Boljeg okruženja za svoju zemlju od Europske unije u ovom trenutku ne vidim, zaključila je Kosor.

Euroskepticizam pada nakon Brexita 

Slovenski zastupnik u EP-u Igor Šoltes kazao je da „suprotno očekivanjima da će nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a narasti euroskepticizam među ljudima, posljednja istraživanja pokazala su da se dogodilo upravo suprotno. Vjera u europski mir je narasla i danas gotovo 50 posto ljudi smatra da se njihov glas u EU može čuti“. Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Republike Srbije Nenad Čanak je dodao da „s punom odgovornošću moramo razvijati duh europskog identiteta i zajedništva, gdje je interes svake države članice zapravo interes svih, a probleme rješavati kontinuirano i dosljedno“. Zastupnik ALDE-a u EP-u Jozo Radoš sa svojim se sugovornicima složio da je „Europska unija nezamjenjiva i nenadomjestiva. EU je suočena s nizom poteškoća, ali postigla je nemjerljivo i znamo da može postići puno više. Treba nam više snage i pameti, a svi smo mi ovdje danas uvjereni da ćemo u budućnosti to i postići“, kazao je Radoš.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić današnju je konferenciju ocijenio vrlo značajnom za budućnost Europe kazavši da bi „u Hrvatskoj i u Europi trebalo biti više političke vjerodostojnosti i dosljednosti, onoga za što je IDS danas sinonim. Potrebno je i više i bolje Europe koja će biti još bliža svojim građanima“, istaknuo je Miletić. Na kraju, istarski župan Valter Flego zaključio je da je „Europa danas na prekretnici, a njezin je cilj da sutra ponovno budemo lideri. Zato, trebamo se više baviti temama koje definiraju politike svake državne – vojna, porezna i vanjska politika te  jačati regije i gradove i to stimulirati zakonima. Vjerujem da je to pravi put do daljnjeg razvoja i pozicije lidera. Europu ne stvaramo preko noći, već putem rezultata“, kazao je Flego.

Domaćin konferencije „Budućnost Europe – Future of Europe“ Ivan Jakovčić na kraju je od srca zahvalio svim sudionicima konferencije što su dan proveli u Poreču i podijelili svoja iskustva, stavove i ideje „kako bismo zajedno promicali i jačali europsko zajedništvo, za bolju budućnost Europe i svih nas“.

Najnovije vijesti