Jubilarni  20. Dan rajčice oduševio prisutne u Umagu

0
Obilazak polja
Obilazak polja

Jubilarni, dvadeseti Dan rajčice, humanitarno-kulinarski projekt u organizaciji Podravke d.d., grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, koji već dvadeset godina plijeni pažnju brojnih obožavatelja rajčice, no jednako tako i ostale javnosti, danas je u jubilarnom ozračju uspješno održan u Umagu.

Dan rajčice u Umagu, gradu sa stoljetnom tradicijom prerade rajčice, redovno okuplja i vodeće stručnjake i poljoprivrednike čije je područje djelovanja vezano uz ovu vrijednu namirnicu. Ovom prilikom raspravljaju o najnovijim trendovima u proizvodnji, selekciji, obradi i preradi rajčica te razmjenjuju svoja iskustva u želji da na stolove potrošača zajedničkim znanjima i zalaganjima donesu najkvalitetniji proizvod.

Ove godine Dan rajčice započeo je na originalan i zanimljiv način, otvaranjem dječje izložbe radova kroz koje se proteže motiv „rajčice“. Nakon izložbe uslijedilo je otvaranje tradicionalnog stručnog skupa, na kojem su ugledni strani i domaći stručnjaci, u prisustvu brojnih kooperanata iz cijele Istre i Uprave Podravke, govorili o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice.

 „Zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji koja ima i edukativni karakter mnogo je učinjeno na razvoju tehnologije proizvodnje rajčice u Istri i stalnom povećanju njene kvalitete. Proizvodi od istarske rajčice široko su prihvaćeni na brojnim  tržištima na kojima posluje Podravka pa biti ovdje i sudjelovati u stvaranju uspješne hrvatske priče uistinu veseli. Sve ovo dokazuje da je prepoznavanje i ulaganje u domaću proizvodnju i domaće gospodarstvo najbolji temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske proizvodnje, no jednako tako i izgradnju konkurentskih prednosti ne samo Podravke već i Hrvatske u cjelini“, istaknuo je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravka d.d.

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedina je takva u Hrvatskoj, koja godišnje može preraditi 12.000 tona rajčica.

U 2017. godini proizvodnja rajčice za preradu ugovorena je s tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na površini od dvjestotinjak hektara na kojima je posađeno 4,3 milijuna presadnica rajčice. Prema zasađenim površinama i trenutnom stanju usjeva za očekivati je da će se ove godine proizvesti oko 12.000 tona. Usporedbe radi, 2016. godine Tvornica Povrća Umag otkupila je  i preradila od lokalnih istarskih poljoprivrednika, iz ugovorene proizvodnje, 11.000 tona rajčice.

Početak berbe najranijih rajčica kao i otkup i prerada započeli su upravo ovih dana i uz prosječne vremenske uvjete trebali bi potrajati do 10. rujna. Maksimalni dnevni kapacitet prerade je oko 300 tona, što znači da će se u mjesec i pol dana planirano preraditi sva proizvedena rajčica.

Podravkini proizvodi od istarske rajčice prodaju se na tržištu Hrvatske, Poljske, Slovačke, Češke, Rusije, Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore i USA. Najprodavaniji proizvod je Pasirana rajčica 500g u tetra briku koja je 100% istarska rajčica, bez dodane soli i bez aditiva. Karakterizira ju kontrolirana sadnja na otvorenim poljima blizu morske obale u okolici Umaga, Poreča, Rovinja i Pule i prerada u roku 24 sata od berbe. Podravka je jedina u Hrvatskoj koja ima tvornicu za preradu svježe rajčice te time zaokružuje proces od sadnje do proizvodnje, što u konačnici rezultira kvalitetom koju potrošači itekako prepoznaju i cijene.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa