Strani mafijaši u Istri: Kupuju nekretnine, surađuju i dijele plijen

0
Foto: Express
Foto: Express

Hrvatska je uz četrdesetak domaćih bandi premrežena i mafijaškim skupinama iz inozemstva. Iz petnaestak različitih grupa razdijeljenih po vrstama kriminala, policija povremeno nadzire 50-ak aktivnijih kriminalaca povezanih s domaćim bandama. Inozemni mafijaši u Hrvatskoj najčešće rade u manjim grupama, svi dobro surađuju, udružuju se i ostaju zajedno dok ne obave posao i podijele plijen. Cijeli hrvatski teritorij međusobno su podijelili, ovisno o vrsti kriminala kojim se bave. Najviše je inozemnih kriminalaca u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i drugim većim središtima, piše Express.

U Hrvatskoj se Surćinski klan godinama povezivao s Andrijom Draškovićem, kojeg se sumnjičilo i za sudjelovanje u egzekuciji ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Odrađivao je prljave poslove i za srpske tajne službe. Da se Drašković u Hrvatskoj lagodno osjećao, svjedoče njegovi česti boravci u luksuznim zagrebačkim, opatijskim i porečkim hotelima, koje su mu plaćali poznati kriminalci iz Istre i Zagreba, piše Express.

Dio Zagreba, Primorje, Rijeka, Istra i Dalmacija ‘rezervirani su’ za najbrojnije albanske bande u Hrvatskoj. Talijanski mafijaši, slovenski i mađarski, svoje mjesto na kriminalnoj sceni Hrvatske pronalaze u pograničnim dijelovima. Svi jači kriminalci često se služe krivotvorenim dokumentima, donosi Express.

U svijetu iznimno aktivna ruska mafija ima značajan utjecaj i u Hrvatskoj. Osnovna kriminalna aktivnost ruskih mafijaša je krijumčarenje oružja, droge, trgovina ljudima i pranje novca. U svojim redovima imaju čak i bivše KGB-ovce. Posljednjih godina u Istri i duž cijele Jadranske obale te po otocima pojavljuju se Rusi koji sumnjivim i “prljavim” novcem kupuju skupe nekretnine, piše Express.

Zbog neraščišćenih računa oko podjele plijena 2010. su u Istri zabilježena teška ranjavanja, ubojstva te pokušaji likvidacija. Slovenac Danijel Čibarić iz Portoroža te je godine je u lipnju nedaleko od Buja za dlaku izbjegao smrt kad je zasut rafalom iz jurećeg automobila dok se s poznatim umaškim kriminalcem približavao svome Mercedesu, donosi Express.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa