zapuhalo jugo

Vojnici pokazivali uvježbanost, pa Ližnjancu oštetili dio krovišta

1
Foto: MORH
Foto: MORH

Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, 10. travnja 2017., oko 10.45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku "zemlja -zrak", koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG 21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće, priopćili su 10. travnja iz Ministarstva obrane.

"Naime, pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je izbjegavajući naseljena mjesta krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, došlo je do pucanja nosive sajle i meta je uslijed djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan na privatnu kuću te prouzročila manju materijalnu štetu. Inače, težina mete iznosi oko 5 kg, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju. Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja." poručili su iz MORH-a.

Vojna vježba „ŠTIT” je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Održava se dvadeset treću godinu, a s obzirom da je u početku održavana dva puta godišnje, ovogodišnji “ ŠTIT 17“ bilježi svoju jubilarnu 30 provedbu. Od 2014. godine, u vježbi sudjeluju pripadnici Slovenske vojske, čime je „ŠTIT“ dobio međunarodni status, a od 2015. godine  vježba „ŠTIT“ nalazi se u NATO katalogu vojnih vježbi. Cilj vježbe je prikazati i ocijeniti uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice u djelovanju na ugroze iz zračnog prostora.

Nitko nije ozlijeđen prilikom pada vučne mete za gađanje ciljeva u zraku s borbenog aviona MIG 21 tijekom generalne probe međunarodne vojne vježbe "ŠTIT 17" na obiteljsku kuću u Ližnjanu, izvijestila je istarska policija, donosi Jutarnji list. Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, koji je obišao mjesto pada mete, potvrdio je kako je meta pala na krov obiteljske kuće te kako je vlasnik kuće u tom trenutku bio u dvorištu. "Sreća u nesreći je da nitko nije stradao. No, to je još jedno upozorenje odgovornima da bi ti preleti aviona trebali izbjegavati naseljena mjesta. Ponavljam, srećom nitko nije stradao",  izjavio je načelnik Ližnjana Marko Ravnić za Jutarnji list.

Najnovije vijesti