Umro osnivač IDS-a Ivan Corrado Pauletta

0
Ivan Pauletta
Ivan Pauletta

U pulskoj bolnici u 81. godini života preminuo Ivan Corrado Pauletta, osnivač i prvi predsjednik IDS-a. Pauletta je idejni začetnik autonomističkog pokreta u Istri početkom 90-ih godina, koji se zalagao za federalizaciju hrvatske, a njegovi ekstremniji sljedbenici i za osnivanje Republike Istre.

Na čelu stranke koju je osnovao ostao je dosta kratko, a dolaskom Ivana Jakovčića za predsjednika IDS-a smanjen mu je utjecaj u stranci, pa se zapravo može reći da Pauletta na politiku IDS-a nije imao značajnijeg utjecaja u zadnjih 25 godina.

Zbog zasluga u osnivanju stranke, nagrađen je saborskim mandatom u bivšem Županijskom domu Sabora od 1993. do 1997. godine. Godinu dana kasnije izašao je u javnost s projektom federalizacije Hrvatske pod nazivom „Zemlja Istra“, nakon čega se pasivizirao i rijetko pojavljivao u javnosti.

Ivan Pauletta rođen je 1936. u Premanturi, gdje je i živio. Neko je vrijeme živio u Ventimigli, na granici Italije i Francuske, gdje mu je otac radio u talijanskoj pograničnoj službi.

Diplomirao je 1964. u Zagrebu kao inženjer strojarstva. Zatim je objavljivao i znanstvene radove iz struke. Postaje i obrtnik, pa i povremeni predavač na Strojarskom fakultetu u Zenici. Paulettina se karijera kretala od direktora pulske tvornice do proizvođača suvenira za Međugorje, od fizičkog radnika do političara i saborskog zastupnika. Politikom se počeo baviti još 1982. kada postaje zastupnik u Vijeću udruženog rada Sabora SRH. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa