Umag pokreće edukaciju djece u programiranju i robotici

0
Hrvoje Livada, Ana Pelko i Slaviša Šmalc
Hrvoje Livada, Ana Pelko i Slaviša Šmalc

Sagledavajući hrvatski obrazovni sustav u kontekstu obrazovnog sustava članice EU i njenih prioriteta za razdoblje 2014.-2020., brzo se može uočiti veliki nesrazmjer u poticanju i osiguravanju uvjeta za razvoj digitalne pismenosti i računalstva. Usporedno s time hrvatski obrazovni sustav, prema Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, informatičku naobrazbu svrstava u izbornu nastavu koja je pri tome svedena na usvajanje šturih vještina rada na računalu, a u potpunosti zanemaruje sustav algoritama i logičkog zaključivanja koji su preduvjet za razumijevanje i usvajanje informatičkog razmišljanja.

U takvom obrazovnom sustavu lako je moguće da se djeca do kraja svog školovanja gotovo uopće ne susretnu s informatikom, ukoliko to sami ne odaberu. Obrazovni sustav ne drži korak s tehnološkim promjenama niti prati promjene u potrebama na tržištu rada. Slijedom svega navedenoga, Udruga "ZiiD "je u suradnji s Gradom Umagom i umaškim Učilištem te u partnerstvu s vrtićima i školama, osmislila projekt pod nazivom In.Code, kojega su u Umagu 25. siječnja 2017. godine predstavili predsjednik Udruge „Ziid“ Hrvoje Livada, ravnateljica umaškog Učilišta Ana Pelko i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc.

Samoj izradi projekta prethodio je sastanak Grada Umaga s poduzetnicima i obrtnicima iz IT sektora s područja Umaga. Zaključci tog sastanka su također upućivali na činjenicu da, osim razvijanja infrastrukture na području Grada, treba ulagati u ljudske resurse, odnosno razvoj kompetencija upravo kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Projektom In.Code provest će se 2 programa edukacije iz područja informatike i programiranja (osnovni i napredni) koji će obuhvatiti 40 korisnika u dobi od 6 do 14 godina. Program obuhvaća 35 sati rada u nastavi, koji će se održati u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ Umag. Nastavni program će obuhvatiti dvije razine. Prva, osnovna razina namijenjena je početnicima, a druga, napredna razina, namijenjena je onima koji imaju predznanja ili brže usvajaju postavljene zadatke.

Oba programa izrađena su po uzoru na nastavni program razvijenog od strane Code.org, međunarodne organizacije za promicanje informatičke izobrazbe, pod vodstvom stručnih osoba s višegodišnjim iskustvom kao Dr. sc. Zlatan Mur, koji je doktorirao iz područja umjetne inteligencije i koji je i inicirao razgovore na temu razvoja IT sektora na našem području, i Vedran Janić, programer s desetogodišnjim iskustvom. Projektom je predviđeno i studijsko putovanje svih polaznika edukacije u Zagreb i posjet najpoznatijim hrvatskim start-upovima Bellabeat i Rimac Automobili.

Projektom su također predviđena edukativna predavanja za građane na teme "Važnosti informatike u 21. stoljeću" i "Sigurnost na internetu" s ciljem dodatnog informiranja i educiranja 150 građana, a predviđa se da će se svojim poticajnim predavanjima učenicima osnovnih škola predstaviti i umaška inovatorica Ivana Palčić te naš, sada već svjetski poznati sugrađanin, Sandro Mur. Nakon završetka dijela programa koji se odnosi na programiranje, polaznici će dobiti mogućnost sudjelovanja na radionicama robotike koje će biti organizirane u suradnji s Institutom za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM u okviru projekta „Croatian Makers“ pod vodstvom Nenada Bakića i njegovog tima stručnjaka.

Udruga će projektne aktivnosti financirane od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Umaga, provoditi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem „Ante Babić“ Umag, Osnovnom školom Marije i Line Umag, Talijanskom osnovnom školom „Galilieo Galilei“ Umag, uz suradnju hrvatskog i talijanskog dječjeg vrtića i Grada Umaga. Prema riječima pročelnika Šmalca, Grad Umag će i nakon završetka ovog projekta nastaviti s  provedbom aktivnosti, a dio sredstava će se osigurati u proračunu Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa