Umag najbolji grad za predškolski odgoj u Hrvatskoj

0
Vili Bassanese s priznanjem za predškolski odgoj
Vili Bassanese s priznanjem za predškolski odgoj

Najljepši božićni poklon za Grad Umag i sve sugrađane stigao je 23. prosinca u obliku prestižnog priznanja Projekta gradonačelnik.hr. Naime, zbog iznimnih rezultata pri upravljanju proračunskim sredstvima, Gradu Umagu je dodijeljeno službeno priznaje u okviru podizanja standarda u predškolskom odgoju i odgovornog vođenja gradova u Republici Hrvatskoj.

Priznanje za izniman doprinos u području predškolskog obrazovanja za 2015. godinu dodijeljeno je Gradu Umagu kao gradu koji se nalazi u TOP 10 gradova u Hrvatskoj te koji predstavlja uspješno lice lokalne politike, kao i održivog i odgovornog upravljanja gradom. Novo priznanje javni je dokaz da je Umag vodeći grad u predškolskom obrazovanju na području Istre i Hrvatske. Da bi se provela takva predškolska skrb, potrebno je izgraditi i organizirati cjeloviti sustav, od izgradnje vrtića i osiguranog mjesta za svako dijete koje želi pohađati jaslice i vrtić do osiguranja svih standarda te educiranog i stručnog odgojnog kadra.

 „Godine 2010., zbog činjenice da je samo tristotinjak djece imalo osigurano mjesto u vrtiću, dok 250 djece nije imalo svoje mjesto u vrtiću, pokrenuli smo projekt «Umag Grad djece 2010.-2020.». Cilj projekta je da, u skladu s pedagoškim i prostornim standardima, izgradimo ili rekonstruiramo sve umaške vrtiće i osnovne škole i da svakom djetetu osiguramo mjesto u vrtiću. Do danas smo rekonstruirali 3 vrtića te izgradili 3 potpuno nova, čime smo osigurali novih 250 do 300 mjesta u vrtićima. Tako s ponosom možemo reći da su u Umagu svi vrtići u gradskom vlasništvu, da nema liste čekanja za vrtić te da sva djeca, njih 565, imaju osigurano mjesto. Za redovno funkcioniranje vrtića, sa svim obrazovnim i pedagoškim potrebama, izdvaja se gotovo 17,3 milijuna kuna za ukupno 565 djece. Dakle, samo za obrazovni standard jednog djeteta izdvaja se preko 30 tisuća kuna godišnje, dok se za kvalitetu smještaja ulaže od 10 do 70 tisuća po djetetu. Upravo zbog tolikog izdvajanja zadovoljavamo najviše pedagoške standarde od prosječno 8 djece po 1 odgajateljici. Ujedno, imamo i nad standarde u našem stručnom timu, koji se sastoji od edukacijskog rehabilitatora, logopeda, defektologa, psihologa, medicinske sestre, sportskog trenera te odgajateljice glazbenog odgoja.“ objašnjava gradonačelnik Bassanese.

Neovisno o već postignutim rezultatima, u tijeku je izgradnja novog centralnog vrtića „Radost-Gioia“. Radi se o najmodernijem vrtiću u Hrvatskoj i najvećoj predškolskoj investiciji u Istri od gotovo 35 milijuna kuna s okolnim radovima. Nakon otvorenja novog centralnog vrtića, u prostornim te svim mjerljivim standardima, bit ćemo vodeći grad te ćemo zadovoljiti potrebe naše djece za slijedećih desetak godina. Neovisno o tome, nastavit ćemo s rekonstrukcijom postojećeg  centralnog vrtića te na taj način u cijelosti riješiti problematiku kvalitete smještaja, a sva će djeca imati nove vrtiće, na ponos i dobrobit naših sugrađana.

„Kad se sve to uzme u obzir, proizlazi da za odgoj i obrazovanje djece, od rođenja pa do polaska u osnovnu školu, Grad Umag izdvaja najmanje 300 tisuća kuna po djetetu, od pomoći pri rođenju djeteta pa do 30 tisuća godišnje za obrazovne standarde. Ovisno o godišnjim investicijama, izdvajamo od 10 pa do 70 tisuća kuna po djetetu (kao što je to slučaj u 2016. godini) za standarde boravka, odnosno vrtiće. Ovakvi nas rezultati svrstavaju na vrh ljestvice izdvajanja po djetetu ne samo u Hrvatskoj već i u  Europskoj uniji. To je direktna pomoć grada mladim obiteljima i demografskoj obnovi. Iznimno sam ponosan što je naš projekt „Umag grad djece 2010.-2020.“ prepoznat te što u ime svih građana Umaga mogu s ponosnom primiti ovo zaista prestižno priznanje.“ zaključio je Bassanese.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa