u humu, najmanjem gradu

U subotu fešta industrijske konoplje, u nedjelju istarske rakije

0
Smotra rakija u Humu
Smotra rakija u Humu

Dva autohtona proizvoda promovirat će se ove nedjelje u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, gdje se u subotu održava 2. Festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 16. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija. Program su na konferenciji za novinare 27. listopada predstavili Marin Krota iz Udruge Hum, koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Drugi festival industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati, što je prilika za pobliže upoznavanje s biljkom oko koje se vežu mnoge kontroverze, a zapravo je jako korisna i ljekovita, iako nedovoljno iskorištena. U sajamskom dijelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će petnaestak izlagača.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja će trajati od 15 do 18 sati. Renata Kiršić iz zadruge za etično financiranje predstavit će model poštenije banke, te će biti riječi o modelu zadruge i pogodnostima koje član zadruge može učlanjenjem dobiti. Anton Rudan držat će predavanje o samoniklom bilju i konoplji u prehrani. Dejan Rengeo pričat će o strojevima za sakupljanje i obradu konoplje, o načinu „od polja do stola“. Korado Korlević potaknut će posjetititelje i objasniti im kako da upravljaju kreativnošću.

Večernji program započinje u 21.30 sati, za prvi koncert zadužen je Belfast Food, a nakon njih slijedi DJ Vlad Tepes. Nedjelja će u Humu proteći u znaku 16. izdanja tradicionalne smotre istarskih rakija koja se održava uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje.

Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 12 do 14 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju.

Rakije će se degustirati od 14 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, tijekom cijelog dana posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene... Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Šajeta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa