Dan otvorenih vrata TE Plomin

Vidjeli smo ono što smo mogli gledati samo izdaleka

0
Posjetitelji u obilasku TE Plomin
Posjetitelji u obilasku TE Plomin

Oko tri stotine posjetitelja odazvalo se 23. rujna na Dan otvorenih vratara u Termoelektrani Plomin da bi uz stručno vodstvo razgledalo postrojenja i upoznalo se s procesom proizvodnje te mjerama zaštite okoliša. Dolazilo se organiziranim autobusima, ali i spontano, na obiteljski izlet. Prijepodne su termoelektranu obišli učenici OŠ Vladimira Nazora Potpićan, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Čepić i OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, čiji su polaznici Područne škole Vozilići izradili maketu Istre s termoelektranom. Bio je to, kako je kazao direktor Mihajlo Mirković ,lijep i ugodan dan u Plominu.

„Ovo je naš drugi Dan otvorenih vrata. Dva nije veliki broj, ali nama znači kontinuitet, pa isto planiramo raditi i sljedećih godina. Ljudi su prepoznali naša nastojanja i zadovoljni smo odazivom. Proveli smo ih kroz naše pogone, pokazali smo im nove investicije na kojima radimo i pokazali smo im što radimo i što ćemo raditi da im budemo još bolji susjedi“, kazao je Mirković.

Načelnik Kršana Valdi Runko u pozdravnoj je riječi okupljenima podsjetio na značaj rada termoeletrane. „Četiri od pet kuna prihoda Općine dolazi od rada objekta u kojemu se nalazimo. Djelatnicima termoelektrane posebno moram zahvaliti za društveno odgovornom poslovanju koje je iz godine u godinu sve bolje, te za njihov suport našoj turističkoj zajednici u sadržajima koji su vezani ne samo za turizam, nego i za ukupnu promociju općine. Čestitam vam za uspješnu proizvodnju u ovoj godini i želim vam još uspješniju u 2017. godini“, kazao je Runko.

Prije početka razgledavanja pogona nastupili su članovi KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ Kršan, a nakon izlaska iz termoelektrane posjetitelje je dočekao besplatni roštilj s plavom ribom. Uz to su svoje proizvode izložili lokalna Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Lipnik, Bernik i Fajman, a svoj štand su imali i članovi Centra za inkluziju Labin.

Nakon obilaska postrojenja upitali smo neke od posjetitelja o dojmovima. „Za pet! Vidjelli smo nešto što smo do sada mogli gledati smo iz daleka“, rekla je Albina Janko.

„Lijepo je, jako interesantno za razgledavanje“, dodala je Gracijela Čekada.„Moji dojmovi su pozitivni, ali jako sam se iznenadila kako je vruće u postojenju! Mislim da radnicima nije lako raditi unutra“, kaže Sonja Datos.

Njezinom suprugu Josipu Datosu termoelektrana nije bila potpuna nepoznanica. „Vozio sam kamion mikser betona i sudjelovalo u izgradnji dimnjaka za drugi blok. A postrojenje je i meni bilo novo“, kazao je on.

„Sviđa mi se ovo što sam danas obišao. Radio sam trideset godina u rudniku, ali ovako lijepo postrojenje nikada nisam vidio“, rekao nam je Safet Mujkanović. „Termoelektrana izgleda dosta fascinantno. Ovaj stari blok je očigledno zreo za gašenje ili neku rekonstrukciju, a novi mi se čini dosta u skladu s vremenom“, kaže Emil Baćac. (Tekst, foto i video: Robi Selan)

Mihajlo Mirković
Mihajlo Mirković, direktor TE Plomin

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa