Grad Labin uvodi noćne volonterske patrole protiv vandala

0
Patrole bi trebale smanjiti ovakve vandalizme
Patrole bi trebale smanjiti ovakve vandalizme

Od početka listopada Grad Labin uvodi noćne patrole sastavljene od volontera koji će obilaziti javne površine od 22 do 2 ili 3 sata te promatrati dolazi li do remećenja javnog reda i mira ili drugih izgreda. Najviše će se pažnje posvetiti uočavanju mogućeg uništavanja gradske imovine poput autobusnih čekaonica ili kanti, ali i raznih tučnjava, svađa ili nezgoda.

„Patrole neće imati ovlasti djelovati, niti će se smjeti miješati, već će one na neki način biti oči Grada. Dakle, ako vidimo da se netko tuče ili razbija čekaonicu, nazvat će se policija. Ukoliko se uoči netko da leži na cesti, nazvat će se hitna pomoć“, kazala nam je zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan.

Riječ je o EU projektu Erasmus+ K1 Mobilnost mladih na temu “Sigurna djeca u sigurnom gradu”, a koju su Srednja škola Mate Blažine i Grad Labin odradili u suradnji s partnerima iz norveškog Sandnesa. Po riječima Eni Modrušan, iskustva Norveške su pokazala da već sama činjenica da netko zna da postoje patrole dovodi do pada vandalizama.

U Labinu je već odrađeno nekoliko sastanaka a oformljeni su i educirani volonterski timovi. Bit će to odrasle osobe, mahom roditelji, imat će odgovarajuću odjeću, a odabran i je naziv – „Sove“, po uzoru na norveške „Noćne gavrane“. Po riječima Modrušan, patrole neće obilaziti kafiće, jer se smatra da vlasnik predstavlja dovoljnu kontrolu, ali će, ukoliko uoče veću grupu maloljetnika kako nakon 22 sata viču ili mobitelima slušaju glasnu glazbu na javnoj površini, pozvati policiju. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa