U Puli održana konferencija o obnovljivim izvorima energije 2. City_SEC Zero Emission Day

0
Cilj Konferencije promocija je mjera energetske efikasnosti, odnosno značaja sustavnog gospodarenja energijom
Cilj Konferencije promocija je mjera energetske efikasnosti, odnosno značaja sustavnog gospodarenja energijom

U povodu obilježavanja Europskog tjedna održive energije, koji se diljem Europe odvija od 18. do 22. lipnja, Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. organizirala je Konferenciju 2. City_SEC Zero Emission Day. Konferencija je održana u ponedjeljak 18. lipnja  u prostorima IDA-e u Puli.

Jednodnevna Konferencija dio je aktivnosti predviđenih provedbom projekta City_SEC - Regional development and energy agencies supporting muniCIpaliTY_SEC to jointly become active energy actors in Europe (Regionalne razvojne i energetske agencije kao podrška gradovima/općinama u zajedničkom nastojanju da postanu aktivni energetski subjekti u Europi), sufinanciranom u sklopu Programa “Inteligentna energija u Europi” (Intelligent Energy Europe - IEE).

Cilj Konferencije promocija je mjera energetske efikasnosti, odnosno značaja sustavnog gospodarenja energijom te uvjeta i načina financiranja projekata u sektoru energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Konferencija je bila namijenjena javnom i privatnom sektoru, posebice malim i srednjim poduzetnicima koji posluju u sektoru energetike. Konferenciju je otvorio Alen Damijanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, a projekt City_SEC te rezultate izrade energetskih bilanci gradova uključenih u projekt (Buzet, Labin, Rovinj, Poreč i Pula) predstavile su Sanja Kantaruti iz IDA-e te Minja Savović iz Grada Pule.

Aktualne primjere i projekte uštede energije i energetske učinkovitosti u Istarskoj županiji, predstavili su Doris Percan i Tin Brajković iz Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) d.o.o., prezentaciju “Sustavno gospodarenje energijom (SGE)” održale su Nataša Grgorinić i Anja Kolacio iz UNDP-a, a Mario Mihetec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorio je o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za gradove i općine.

O mogućnostima suradnje JLS, OCD i škola na području održive energetike, govorio je Igor Capan iz DOOR-a, Društva za oblikovanje održivog razvoja, a o primjeni obnovljivih izvora energije kod krajnjih korisnika, Mauricio Licul iz novigradske tvrtke Solaris d.o.o.

O financiranju projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije govorila je dr. sc. Cinzia Zubin iz Hrvatske banka za obnovu i razvitak, koja je ujedno i zaključila Konferenciju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa