Šišan: Od petka do nedjelje sajam Sv. Feliksa i Fortunata

0
Šišanci su najavili program manifestacije
Šišanci su najavili program manifestacije

Domišljati su Šišanci davno započeli proljetnu tradiciju kojom se svake subotnje noći u svibnju, kada bi naselje uronulo u san, polagalo cvijeće na kućne pragove lijepih i dražesnih djevojka sela, dok bi zločestim sumještankama odnijeli nešto iz dvora (od škura do portuna). Idućeg bi jutra svi zakinuti prošetali do trga, prepoznatljivog po velebnoj murvi, gdje su ih čekale njihove stvari.

Tradicija je još i dan danas živa, no mlađe su generacije, svjesne toga bogatstva, odlučile okupiti nematerijalno blago osebujnoga rodnog kraja pa su tim povodom inaugurirali sajam. Šišan je uvijek bio okrenut moru kao i polju, ribi i brodu kao i maslini, lozi i stoci.

Stoga će se od 22. do 24. lipnja  manifestacija odvijati prezentiranjem morske i poljoprivredne baštine, od popravka i kalafatiranja batane, kroz pletenje mreže uz zvukove grupe Batana, do likovne škole za mališane.

Subota će biti posvećena radu drevne vršalice i mlina, izložbi najljepših primjeraka stoke, prezentaciji narodnih nošnji te raznim izložbama. Zabavu će Cocktailsi produžiti duboko u noć.

Dodatnu vitalnost vikendu pridat će otvorena vrata Trapanovog vinskog podruma, ponuda restorana „Vela Nera“ i konobe „Le Corte“ na bazi autohtonih jela i po promotivnim cijenama te izlagači i gosti iz Italije, Slovenije i Slavonije koji žele potvrditi dugovječnu multikulturalnost Istre, s naglaskom na eko-proizvodima.

U prekrasnom ambijentu hotela Vela Nera u subotu s početkom u 20 sati započinje glazbeno-plesna večer uz grupu Magnolija i Plesni studio „Rosso Latino“. Dođite i uživajte na latino partiju.

Treba naglasiti da oni koji žele u dobrom društvu pratiti utakmicu četvrtfinala europskog prvenstva u nogometu to mogu učiniti u Šišanu, ispred crkve, na velikom ekranu, uz ponudu pića i hrane. Poslije utakmice i prije koncerta, na istom će ekranu biti prikazana kratka snimka nekadašnjeg života Šišana.

Najzahtjevniji ili oni željni novih saznanja moći će pratiti razna predavanja o kakvoći maslinovog ulja te o održivom razvoju turizma. Osobita je prilika da se uz vodiča posjeti ukopani vojni kompleks na Svetici - Monte Madonna, koji će biti otvoren za tu prigodu. Oni koji budu željeli otići do mora, podno Svetice, uz obalu u šumu hrasta crnike jedinstvenoj na Sredozemlju, moći će pogledati neistraženu rimsku vilu koja je na uglovima nekada imala tornjeve. Do nje je bila crkvica Svetog Stjepana do koje su Šišanci jednom godišnje pohodili da bi zapalili svijeću.

Samanj želi jednostavno približiti narodu naše korijene i učvrstiti onu sitnu vezu koja karakterizira određeno područje te vrijednu prošlost naselja, čija se jeka širila prostranstvima, oteti zaboravu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa