Sindikati upozorili: 211 tisuća građana ukupno duguje 14 milijardi kuna

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Hrvatska udruga sindikata izvijestila je na konferenciji u Puli 15. lipnja o lošem stanju u gospodarstvu te ocijenila rad nove Vlade – izuzetno lošim.

Prema podacima koje su obradili, obujam industrijske proizvodnje u travnju ove godine bilježi pad od 9,4 posto na godišnjoj razini.

U prerađivačkoj industriji koja čini 80 posto ukupne industrije, pad iznosi 9,6 posto. U pet godina industrijska proizvodnja smanjena je za oko 20 posto. Registrirana nezaposlenost krajem svibnja ove godine dosegla je brojku od čak 306 056 osoba, što je 2,5 posto više nezaposlenih nego prošle godine.

Crna statistika donosi poražavajući podatak da više od četvrtine nezaposlenih otpada na mlade iz dobne skupine 25 do 34 godina.

Hrvatska udruga sindikata udružila se s Samostalnim sindikatima Hrvatske i prozvala Vladu i zbog inflacije. Cijene su u svibnju porasle za 3,9 posto na godišnjoj razini, a promet u trgovini na malo bilježi realan pad od 7,3 posto na godišnjoj razini.

Sindikati su upozorili i na nelikvidnost koja je u travnju porasla za 2,5 posto u odnosu na ožujak ove godine. Blokirano je čak 211 048 građana s ukupnim iznosom duga od 13,62 milijardi kuna.

Sindikati naglašavaju da Vlada nije polučila nikakav uspjeh te se nadaju da će udruženi lakše organizirati sindikalne akcije, prvenstveno kako bi radnicima u realnom sektoru osigurali bolje uvjete rada i kvalitetniji život. (Tekst: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa