Uskoro 8. Festival barokne glazbe u Rovinju

0
Ansambl Responsorium
Ansambl Responsorium

BaRoMus Festival, 8. rovinjski festival barokne glazbe,  održati će se  u od 21. lipnja do 11. srpnja.

BaRoMus Festival tradicionalno u goste dovodi  međunarodno priznate umjetnike koji ovu glazbenu manifestaciju pretvaraju u  pravu svečanost glazbe. Festival se održava već osmu godinu zaredom pod vodstvom umjetničkog ravnatelja i idejnog začetnika ove manifestacije  Domagoja Terzića i u organizaciji Europskog centra za kulturu iz Rovinja.

Programska intencija festivala jest kvalitetno spajanje i sukobljavanje tek naizgled udaljenih svjetova stare i suvremene glazbe.

Cantus Ansambl
Cantus Ansambl

BaRoMus Festival vođen krilaticom Barok:jučer-danas-sutra, istražuje mrežu podudarnosti između pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i onih koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi. S polazištem u bogatoj baroknoj glazbenoj literaturi festival posjetitelje vodi u prostor u kojem se sugestivnoj glazbenoj priči o prošlim vremenima, suprotstavljaju suvremena suzvučja i moderniji  glazbeni.

Na programu je devet atraktivnih koncerata koji će se održati u rovinjskoj crkvi Sv. Franje, a jedan će koncert biti održan u Dvorani Grofa Milewskog na otoku Sv. Katarina.

Koncertni program otvara Ansambl Responsorium s programom Monteverdi i umjetnost emocija ( 21.06.) . U nastavku slijedi koncert renomiranog Cantus ansambla( 26.06.) najznačajnijeg hrvatskog ansambla specijaliziranog za izvođenje suvremene glazbe. Ansambl nastupa  predvođen dirigentom Berislavom Šipušem, a na programu su djela suvremenih hrvatskih skladatelja A. Klobučara, O. Jelaske i B. Šipuša. Koncertni se program nastavlja nastupom Trija Arti Cool Azione ( 28.06.) i programom naslovljenim Barokna kantata. Poznata hrvatska pijanistica Katarina Krpan (30.06.)će se predstaviti programom Invencija: jučer i danas. Ovaj zanimljiv koncert donosi zanimljivo promišljanje prošlosti i sadašnjosti odnosno usporedbu  invencija J.S.Bacha i suvremenih hrvatskih skladatelja K. Seletkovića, V. Nježića, M. Tarbuka, F. Đurovića i A. Knešaureka. Nastup ansambla Acoustic Project i program AroundBaroque održati će se 3.07.u Dvorani grofa Milewskog na otoku Katarina,  nakon čega slijedi Vokalni ansambl Antiphonus ( 5.07.) Antiphonus nastupa pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a ansamblu će se na rovinjskom nastupu pridružiti lutnjist Edin Karamazov te orguljaš i čembalista Pavao Mašić. Osim skladbi starih majstora na ovom će koncertu će biti izvedena i praizvedba djela rovinjskog suvremenog skladatelja Massima Brajkovića. Ove godine u goste dolazi i poznati ansambl za staru glazbu Les Sacque boutes Bombardeés ( 7.07. i 8.07.). Gosti iz francuskog Toulousea će u Rovinju izvesti dva programa odnosno Unconcertpour le Roy posvećen glazbi na dvoru Luja XIII i program naslovljen Ilballodi Mantova ( Svjetovna i sakralna glazbe renesansne Firence).

Ansambl Antiphonus
Ansambl Antiphonus

Festival će biti okonćan 11.07. uz poznatog jazz pijanista Matije Dedića i programom naslovljenim Matija Dedić meets Bach II.

Festival se održava zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Rovinja. Turističke zajednice Grada Rovinja, Adris Grupe, Maistre d.o.o. i  Eurotrade d.o.o.-a.

BaRoMus Festival je član europske  mreže festivala stare glazbe REMA (EuropeanEarlyMusic Network)sa sjedištem u Parizu.

Acoustic Project
Acoustic Project

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa