Jurčić u Poreču: Globalna kriza ne postoji, izmislili su je političari da bi opravdali svoju nesposobnost

0
Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić

„Ovo je vrijeme krize i tema mora biti kriza. Nemamo što stavljati pod tepih. Moramo razgovarati o krizi i o tome kako izaći iz krize. Ova konferencija neće dati odgovore na sva pitanja, ali će možda ipak dati odgovor na neka ili barem reći ono što mi mislimo kao stranka, a to je da treba više Europe, treba mijenjati zakone u ovoj zemlji, stvoriti mogućnosti za veća i brža ulaganja, iskoristiti šansu ulaska Hrvatske u EU na način da barem iskoristimo ona financijska sredstva koja će nam biti na raspolaganju. I, naravno, želim vjerovati da je Istra u svemu tome ne samo odličan primjer, nego da Istra može biti putokaz kako se može naprijed“, kazao je među ostalim na trećoj Međunarodnoj konferenciji liberala predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Naime, „Izazovi upravljanja u vrijeme krize“,  bila je tema Međunarodne konferencije liberala, održane 18. svibnja u Istarskoj sabornici u Poreču u organizaciji IDS-a te pod pokroviteljstvom Zaklade Friedrich Naumann Stiftung (FNS), Liberalne mreže LIBSEEN i Europen Liberal Democrats (ELDR), a prisustvovali su joj ugledni ekonomski stručnjaci.

Nakon uvodne riječi Oriana Otočana, IDS-ovog međunarodnog tajnika, koji se osvrnuo i na teme prijašnjih dviju Međunarodnih konferencija liberala, te govora dobrodošlice gradonačelnika Poreča Edija Štifanića, moderator konferencije Milan Pavlović najavio je ovogodišnje izlagače.

Ivan Jakovčić, Neven Mimica, Dick Roche i Flo Clucas
Ivan Jakovčić, Neven Mimica, Dick Roche i Flo Clucas
O izazovima upravljanja u vrijeme krize osim Ivana Jakovčića govorili su  potpredsjednik Vlade Neven Mimica, dopredsjednik ELDR i bivši ministar za Europu Republike Irske Dick Roche i Flo Clucas, predsjednica ALDE grupe u Odboru regija. O ekonomskoj krizi i potencijalima za razvoj – izazovi za Europu govorili su Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Luca Bellizzi, ELDR, član Savjetodavnog odbora za financije te Ivan Lovrinović profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

O iskustvima iz zemalja EU i jugoistočne Europe govorili su Mireia Canals iz Španjolske, Dennis Gratz i Amir Husarić iz Bosne i Hercegovine, Bojan Kostreš iz Srbije, Andrija Popović iz Crne Gore, Granco Iacop iz Italije, te Sandro Jurman iz HSLS-a i Valter Flego iz IDS-a.

Flo Clucas naglasila je u svom izlaganju kako kriza mijenja političku kartu Europe dok je Dick Roche podvukao da nije realno za očekivati da neka nevidljiva ruka riješi sve probleme.
Neven Mimica, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku je kazao kako su za izlazak iz krize potrebni zajednički napori, ideje i djelovanje, odnosno da nije dovoljno samo štedjeti i voditi jednu fiskalnu disciplinu već je potrebno potaknuti stvaranje ukupne atmosfere za povećanje zaposlenosti i izvoza. „Kvalitetan izlazak iz krizne ne zasniva se samo na gospodarskom oporavku već i na društvenom razvoje te promjenama u svijesti svakog pojedinca“, kazao je Mimica.

Zanimljiva su bila izlaganja i ostalih sudionika u raspravi, a najprovokativniji je bio Ljubo Jurčić, koji tvrdi da globalne krize zapravo nema, već je ona samo izgovor političarima da bi opravdali svoju neučinkovitost. Svoju tezu Jurčić je ilustrirao primjerima SAD-a, Japana, Njemačke, Poljske, skandinavskih zemlja i još nekoliko bogatih i velikih država, koje su izašle iz recesije ili je pak poput Turske nisu ni osjetile i koje će ove godine ostvariti gospodarski rat. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić

Konferencija je održana u Istarskoj sabornici u Poreču
Konferencija je održana u Istarskoj sabornici u Poreču

Sudionici konferencije

Flo Clucas O.B.E.,  članica je Odbora regija EU od 2002. godine. Trenutno je predsjednica ALDE grupe (broji preko 100 članova iz cijele Europe) i predsjednica Odbora za financije u Odboru regija te izvjestitelj europske Komisije za predlaganje proračuna EU.
Prvi put je izabrana u Vijeće Grada Liverpoola  1986. i do sada je  Flo Clucas  držala niz resora: financije, gospodarski razvoj, stanovanje, socijalna skrb i zdravstvo, okoliš, sigurnost zajednice i susjedstvo, usluge i europske poslove.
Na lokalnim izborima u 2010.  bila je predsjednica Kluba vijećnika u Liverpoolu  i izvršni voditelj Uprave za financije i Europu. Unutar svog resora vodi brigu o europskim poslovima, a bila je i članica Odbora za praćenje projekta Merseyside Object 1.
Nositeljica je Ordena Britanskog carstva – O.B.E., imenovana od strane od strane kraljice Elisabethe II. i nositeljica je titule Cavaliere of the Order of the Star of Italian Solidarity u 2009.

Neven Mimica, potpredsjednik je Vlade zadužen za unutarnju, vanjsku i europsku politiku. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru je od 2003. do 2011. dok je od 2007. do 2011. obnašao dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Od 2000. do 2003. bio je ministar za europske integracije u Vladi, a od 2000. do 2001. glavni pregovarač Republike Hrvatske za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a radi na doktoratu iz područja ekonomskih znanosti. Član je Glavnog odbora SDP-a.

Dick Roche, potpredsjednik ELDR-a – European Liberal Democrat and Reform Party. Bio je ministar vanjskih poslova Republike Irske i nekoliko navrata, te je vodio je glavnu riječ u irskom predsjedanju EU u 2004. Osim Ministarstva vanjskih poslova, vodio je i Ministarstvo uprave i Ministarstvo zaštite okoliša, baštine i lokalne samouprave. Najzaslužniji je za uspješni proveden referendum o Sporazumu iz Nice, te je bio nositelj aktivnosti u kampanji za referendum o Lisabonskom sporazumu. Političku karijeru započeo je 1987. kada je bio izabran u irski parlament ispred irskih liberala - Irish Fianna Fáil.
Nositelj je Ordena Order of the Cross of Terra Mariana koji mu je dodijelila estonska vlada zbog zasluga u EU integraciji Estonije.

Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Osim ekonomijom aktivno se bavi politikom. Bio je zastupnik u dva mandata u Hrvatskom saboru u razdoblju od 2003. do 2011. godine. Kao saborski zastupnika bio je član Odbora za gospodarstvo, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU i član Odbora za međuparlamentarnu suradnju.
U razdoblju od 2000. do 2003. bio je ministar gospodarstva u Vladi RH. Na čelu teškog resora uspio je pokrenuti gospodarstvo nakon što je gospodarska situacija u Hrvatskoj bila kritična. Najpoznatiji je po provođenju prve faze privatizacije INA-e koja ja ušla u strateško partnerstvo sa mađarskim MOL-om.

Ivan Lovrinović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nositelj je katedre za financije na EFZG i član je Hrvatskog društva ekonomista. Glavna područja zanimanja su mu monetarna politika, međunarodni financijski menadžment, monetarna politika EU i investicijsko bankarstvo. Od 2002. do 2006. bio je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Pročelnik Katedre za financije na Ekonomskom fakultetu – Zagreb bio je 2000. – 2004. 

Dobitnik je nagrade Mijo Mirković 2001. za knjigu „Monetarne politike“ te predsjednik Vijeća društvenih i humanističkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2005. – 2007.

Luca Bellizzi, član je katalonske liberalne stranke CDC-a (Convergència Democràtica de Catalunya). Doktorirao je Poličke znanosti u Milanu. Obnaša dužnost Međunarodnog tajništva CDC-a  i  Bureau-a ELDR-a (ELDR Party). Još djeluje kao član Financijskog savjetodavnog odbora.

Miereia Canals, članica je katalonske liberalne stranke CDC-a (Convergència Democràtica de Catalunya). Obavlja dužnost zastupnice u Katalonskom regionalnom parlamentu gdje je članica nekoliko parlamentarnih odbora. Ima doktorat iz komunikacije sa Sveučilišta Ramon Llull, TE predaje engleski na Sveučilištu Vic.

Oriano Otočan
Oriano Otočan
Konferenciji su prisustvovali i članovi Kluba mladih IDS-a iz Labina
Konferenciji su prisustvovali i članovi Kluba mladih IDS-a iz Labina
Edi Štifanić
Edi Štifanić
Neven Mimica
Neven Mimica
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa