Bošković: TE Plomin 3 je državi neisplativ, struju je bolje uvoziti

0
Ovako TE Plomin izgleda kada puše bura
Ovako TE Plomin izgleda kada puše bura

Nakon što je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić projekt izgradnje trećeg bloka termoelektrane u Plominu izdvojio kao jedan od pokretača gospodarskog oporavka Hrvatske, počele su rasprave među ekonomistima o njegovoj ostvarivosti, ali i opravdanosti.

Dosad najzanimljivije i najintrigantnije stajalište o (ne)opravdaosti TE Plomin 3 iznio je ugledni hrvatski ekonomski novinar Ratko Bošković. On otvoreno kaže da se državi uopće ne isplati ovaj projekt.

Bošković u svojoj kolumni u Jutarnjem listu podsjeća da su Plomin 2 1999. godine dovršili HEP i njemački RWE Energie iz Esena kao zajedničko mješovito društvo, odnosno krupno inzemno ulaganje.

„Ali RWE je dao samo minimalni osnivački kapital, a elektrana je sagrađena inozemnim kreditom koji i otplaćuje“, piše Bošković. „Velika je stvar što je za ''dvojku'' barem parnu turbinu sagradila tvornica u Karlovcu, no ta je proizvodnja odavno zatvorena, kao i izrada generatora u Končaru i Sulzerovih kotlova u Slavonskom Brodu. Kakva je onda razlika između toga plaća li Hrvatska inozemstvu ''gotovu'' struju ili mu plaća kompletno postrojenje, kamatu na kredite, dobit iz poslovanja, proviziju za uvoz goriva i tko zna što sve još? Možda je u tim okolnostima pametnije kupovati struju? ''Uvoz'' će ionako brzo postati jako relativan pojam...“, smatra Bošković.

Ugledni novinar u svom tesktu demistificira u Čačićevu tezu o ''supstituciji uvoza energije“. „TE Plomin 3 će smanjiti uvoz energije u obliku struje, ali će udvostručiti uvoz energije u obliku ugljena, pa će zapravo supstituirati malo ili ništa. Uvoz se zaista može nadomjestiti samo trošenjem domaćih primarnih izvora, a kako ''izvorima'' možemo smatrati elektrane, prava je supstitucija gradnja onih energetskih postrojenja koja koriste i domće (lokalne) energente i koje mogu proizvesti domaći poduzetnici. I koja će, naposljetku, otvoriti poneko novo radno mjesto, jer Plomin 3 (kada bude dovršen) neće nijedno!“, smatra Ratko Bošković.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa