Transfer desetljeća: Cijeli kršanski HSS prešao u IDS

0
Bivši HSS-ovci i kršanski IDS-ovci na proslavi 22. rođendana IDS-a
Bivši HSS-ovci i kršanski IDS-ovci na proslavi 22. rođendana IDS-a

Nakon što se godinama iz IDS-a više izlazilo nego ulazilo (barem kada je riječ o zvučnim imenima), IDS se prvi put može pohvaliti jednim zvučnim transferom u svoju korist – cijeli kršanski HSS prešao je u IDS. Iako se o tome govori već godinu dana, službeni prelazak obavljen je krajem siječnja, a prvo javno predstavljanje novih članova stranke dogodilo se na proslavi 22. rođendana IDS-a u porečkom hotelu Laguna Molindrio.

Suradnja kršanskog IDS-a i HSS-a traje od ljeta 2009. godine, a kako su sličnosti u pogledima na budućnost Općine Kršan među dvjema strankama počele biti sve veće, prije godinu dana počelo se razgovarati o prelasku kompletnog HSS-a Kršana u IDS. To više što vrh IDS-a nije bio zadovoljan pozicijom stranke u Općini Kršan, pa su procijenili da bi s HSS-ovim priključenjem, ponajprije općinskih vijećnika Borisa Babića i Tamyja Prusića, dobili i značajno kadrovsko osvježenje.

Za istim stolom - novi i stari IDS-ovci iz Općine Kršan
Za istim stolom - novi i stari IDS-ovci iz Općine Kršan
No, Babić i Prusić to nisu htjeli učiniti bez široke rasprave među svim IDS-ovim i HSS-ovim članovima na Općini Kršan, i tek kada su i jedna i druga strana bile spremne za „fuziju“, Boris Babić i kršanski HSS-ovci prešli su u IDS. Babić je uz svoju pristupnicu Dinu Škopcu, prvom čovjeku IDS-a Labinštine i glavnom tajniku stranke Tediju Chiavalonu, predao još 48 pristupnica s imenima bivših HSS-ovaca, a ovih bi dana IDS-u Kršana trebalo pristupiti još 20 novih članova. To je najveći kolektivni prelazak u IDS nakon 1991. godine, kada se u IDS učlanilo stotinjak bivših članova Račanova SKH-SDP, predvođenih Lucianom Delbiancom.

HSS je u Kršanu bio druga stranka po snazi, a Boris Babić je 2009. godine izborio drugi krug izbora za načelnika općine. U Općinskom vijeću Kršana IDS je do sada imao tri vijećnika, kojima će se sad pribrojiti i dva HSS-ova, čime je IDS ponovo postao najača stranka u Općini Kršan. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa