Klub mladih IDS-a protiv ACTE: Zalažemo se za slobodan internet

0
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Klub mladih IDS-a pridružio se 11. veljače brojnim udrugama i neformalnim organizacijama građana širom Europe i svijeta, s namjerom protesta protiv ratifikacije sporazuma ACTA koji se očekuje do ljeta u Europskom parlamentu.

Klub mladih IDS-a smatra kako ACTA ugrožava temeljna prava građana na privatnost i slobodu govora te otvara rigoroznu mogućnost cenzuriranja interneta i učestalog kršenja ljudskih prava.

Mladi IDS-a ističu kako je cilj ACTA-e promijeniti temeljne tehnološke i institucionalne elemente funkcioniranja interneta kao globalne informacijske mreže, a ne suzbijanje krivotvorenje roba i kršenje autorskih prava na internetu.

Klub mladih IDS-a zalaže se za slobodan i dostupan Internet te tražimo od Vlade RH da što prije pokrene javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i njegovim posljedicama, te zatim odluči hoće li ga usvojiti.

Također, Klub mladih IDS-a zajedno sa svojim mladim kolegama liberalima iz LYMEC-a (European liberal youth), nastavit će vršiti pritisak na sve relevantne institucije kako bi Europski parlament i parlamenti država članica odbili ratifikaciju ACTA sporazuma kada ona dođe na dnevni red.

“Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Trgovinski sporazum protiv krivotvorina”, poznatiji pod skraćenicom ACTA. potpisan je u Tokiju, u listopadu prošle godine, a prve potpisnice su Sjedinjene Države, Australija, Japan, Kanada, Novi Zeland, Maroko i Singapur. Tri mjeseca kasnije, 22. siječnja, sporazum su potpisale sve zemlje članice, njih 22 od 27 država Europske unije, sve osim Njemačke, Estonije, Slovačke, Nizozemske i Cipra, priopćeno je iz Kluba mladih Istarskog demokratskog sabora.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa