Bave li se istarski zeleni ekologijom ili politikom?

0
Prosvjed protiv Kaštijuna
Prosvjed protiv Kaštijuna

„Nije istina da ne cijenim ekologe. Naprotiv, ja sam bio član i suosnivač ekološke udruge Zelena Istra, ali ovdje se ne radi o ekologiji, već o politici“, rekao je istarski župan Ivan Jakovčić odgovarajući na opasku urednika ovog portala da, sudeći prema njegovim izjavama u dva zadnja velika intervjua, ne drži puno do istarskih ekologa, te ih čak optužuje da su kočničari u nekim velikim investicijskim projektima.

„S obzirom da se u ovim slučajevima ne radi o ekologiji, onda ni ja više ne nastupam kao uvjereno zeleni čovjek, već kao političar“, rekao je Jakovčić.

Jakovčić je potom naveo nekoliko projekta koji, po njemu, dokazuju ekološku orijentaciju županijske vlasti, kojoj je on na čelu, poput ulaganja u istarski vodozaštitni sustav, kanalizacijske sustave u priobalju, te budući regionalni centar za gospodarenje otpadom. „To je ekologija, a ovo ostalo je politika“, zaključio je Jakovčić.        

Naime, u razgovoru za Glas Istre Jakovčić je, među ostalim, rekao da buru oko projekata kao što su golf ili Brijuni Rivijera dižu „neodgovorni pojedinci i udruge koji žive od dotacija i ne idu na izbore“.

„Riječ je o marginalcima koji dobivaju veliki medijski prostor. Primjerice, projekt Brijuni rivijera kasni godinama zbog tih osporavanja i sada smo u poziciji da na svjetskom tržištu ima manje novca za takve investicije. Regionalni centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, koji također kasni, žrtva je obmanjivanja javnosti iz redova zelenih i nevladinih udruga. Koštat će više nego što je trebalo“, rekao je Jakovčić za Glas Istre, a nekoliko dana ranije u Jutarnjem je za protivnike Brijuni Rivijere rekao da su to „strukovne i civilne udruge koje su povezane s politikom“. (Nenad Čakić)

Dino Kozlevac i Ivan Jakovčić
Dino Kozlevac i Ivan Jakovčić

Jakovčić: I dalje sam uvjeren da je TE Plomin 3 moguće izgraditi na plin

„I dalje čvrsto vjerujem da je TE Plomin 3 moguće izgraditi na plin, a ne na ugljen. Nisam odustao od toga, kao što se zadnjih mjeseci špekuliralo u javnosti. Osobno sam sklon tome da nova Vlada pokuša učiniti sve kako bismo pronašli partnere, a znam da ih ima, koji bi zajedno s nama bili spremni u Plominu izgraditi plinsku termoelektranu“, kazao je istarski župan Ivan Jakovčić na predblagdanskom druženju s istarskim novinarima. Druženju, koje je ujedno bila i konferenciji za tisak, održanom 27. prosinca u Puli, bio je nazočan i Dino Kozlevac, predsjednik Skupštine Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa