info dan

U Puli predstavljene mogućnosti Europskog socijalnog fonda + (foto)

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

U sklopu tradicionalnog obilježavanja EU tjedna u Istarskoj županiji, danas se u Puli održava Info dan ESF+: Kako podržati visoku kvalitetu života, dostupno obrazovanje, uključivost i socijalne usluge putem Europskog socijalnog fonda, u organizaciji Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove. 

Cilj Info dana je predstavljanje tematskih područja ulaganja, noviteta u odnosu na prošlu financijsku perspektivu, mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) i iskustva korisnika s područja Istarske županije u provedbi projekata u okviru ESF 2014. - 2020. Namijenjen je svim potencijalnim korisnicima Europskog socijalnog fonda+ s područja Istarske županije.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić

 

"U fokusu našeg interesa je svakako čovjek i Europski socijalni fond danas pruža mogućnosti koje mogu koristiti različite ustanove, poput onih predškolskog odgoja, naše škole ili pak udruge, dakle institucije koje se bave građanima. Svakako je prednost ESF-a što često nudi stopostotno financiranje, dakle nije potrebno vlastito učešće. Danas je, dakle, puno lakše financirati određene programe kada možete koristiti i fondove, a ne samo izvorna proračunska sredstva, a Istra prednjači po privlačenju sredstava iz EU fondova. S druge strane, i mi kroz proračun Istarske županije dajemo upravo naglasak na čovjeka. Imamo različite programe putem kojih dodjeljujemo značajne iznose za sufinanciranje rada udruga i ustanova koje pomažu onima kojima je to potrebno", istaknuo je župan Miletić, koji se osvrnuo i na deficit stručnog kadra u mnogim područjima te negativne demografske trendove. Međutim, dodao je župan, Istra je jedina županija, uz Grad Zagreb, koja ima pozitivan saldo, a to nije posljedica prirodnog prirasta već imigracije stanovnika.

"Europski socijalni fond plus je zaista značajan fond koji financira cijeli spektar projekata iz različitih područja, od materijalne deprivacije do ulaganja u socijalnu skrb, zdravstvo, osnovnoškolsko, srednjoškolsko obrazovanje i slično. Zato smo i organizirali jedan ovakav Info dan, kako bismo potencijalnim korisnicima predstavili cijeli spektar mogućnosti", kazala je ravnateljica Dragišić, dodajući kako su u ovoj financijskoj perspektivi RH na raspolaganju dvije milijarde eura kroz niz poziva. 

Uslijedilo je izlaganje "Nove mogućnosti ESF+ 2021. - 2027." koje je održala voditeljica Službe za kontrolu i provedbu projekata pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ana Puh, a osvrnula se na obrazovanje i cjeloživotno učenje, zdravstvo, socijalno uključivanje, socijalne inovacije, zapošljavanje mladih, materijalnu deprivaciju te inkluzivno tržište rada i poticanje zapošljavanja. Predstavnica Ministarstva je, također, najavila i predstavila pozive na dostavu projektnih prijedloga u 2024. godini u okviru programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2021. - 2027.". 

Na okruglom stolu "Iskustva i izazovi korisnika iz Istarske županije u provedbi projekata u okviru ESF 2014. - 2020." sudjelovala je i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić koja je govorila o značaju EU fondova za zdravstvo, posebice u kontekstu zadržavanja i privlačenja kadra. Naime, fondovi pružaju mogućnost daljnjeg usavršavanja, konkretno specijalističkog usavršavanja doktora medicine i prvostupnika sestrinstva, kako u Istarskim domovima zdravlja, tako i u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije. (Istarski.hr

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa