grad kapitulirao pred pernatom napasti

Galebovi u Puli kljucaju lešine i ljude

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Sa zatvaranjem starog Kaštijuna nisu samo nastali problemi u novom, jednako smrdljivom deponiju u Puli, pardon, županijskom centru za gospodarenje otpadom, već se problem prelio i na pulske ulice. I ne samo na ulice, već i na ljude.

 

Premještanjem smeća i njegovom obradom u zatvorenom prostoru na Kaštijunu nestao je izdašan izvor hrane za galebove, koji su se desetljećama hranili na pulskom brdu otpada. Sada, kad otpad tamo više nije dostupan, (p)ostao je dostupan onaj u kantama za smeće u Puli, ali i hrana u rukama ljudi, na ugostiteljskim terasama, plažama. 

Osim što je kapitulirao pred manjim, ali puno brojnijim primjercima čvoraka i drugih ptica koje uneređuju uži centar grada, Grad, izgleda, još uvijek nije riješio problem puno većih, agresivnijih i opasnijih pernatih napasti. Galebovi ne samo što otimaju marende iz ruku prolaznika, već doslovno nasrću na ljude, o čemu smo nedavno izvijestili na našem portalu. Čitateljica se, naime, požalila da je, dok je šetala kod Mlinara, osjetila silovit udarac s leđa u vrat, kao da ju je netko odalamio šakom. Nije to bio napad tata u pokušaju otmice torbice, već ptičurine kojoj je zamirisala njena marenda.

"Hodala sam sa suprugom i držala u ruci ono što sam kupila kad me u glavu s leđa lupilo nešto toliko silovito i snažno da su mi se vrat i glava iskrenuli prema naprijed, osjetila sam strašnu bol i zujanje te se zateturala. Nisam uopće bila svjesna što se dogodilo jer mi se sve zamaglilo dok su ljudi i moj suprug počeli vikati galeb, galeb ju je napao", opisala je nemili događaj čitateljica.

Danas smo pak u Dobrilinoj ulici svjedočili šokantnom prizoru galeba koji je kljucao lešinu mačića kojem je trenutak ranije automobil smrskao glavu. Svjež obrok na asfaltu. Galebovi kljucaju lešine i ljude te predstavljaju javnozdravstveni problem, kao što je to i izmet čvoraka zalijepljen na Giardinima. 

Grad se još 2019. uključio u program smanjenja populacije galeba klaukavca, koji podrazumijeva postavljanje lažnih jaja, kao što je to uspješno učinio Poreč. Prema najnovijim istraživanjima, u galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude, osim drugih već dobro poznatih opasnosti, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje, objavili su tada iz Komunalne palače.

Projekt uspostavljanja kontrole nad populacijom galeba klaukavca i suzbijanje prekomjerne populacije iste vrste neophodno je da bi se spriječili problemi nesagledivih razmjera za stanovnike i posjetitelje turističkih gradova Istre. Zbog izrazite mobilnosti ove vrste ptica, koje stručnjaci nazivaju pticama lutalicama, procijenjeno je da pilot projekt mora obuhvatiti područje veće od jednog grada/općine, a optimalno čitavu regiju jer u protivnom intervencija nije dovoljno učinkovita, naveli su na stranicama Grada Pule.

Gradskim smo ocima još prošlog utorka poslali upit, želeći doznati je li program postavljanja lažnih jaja polučio rezultat i kane li poduzeti dodatne mjere, međutim, odgovor do danas nismo dobili. Ako je suditi po stanju na ulicama, Grad je izgubio još jednu bitku s pernatim predatorom. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa