zajedničke europske vrijednosti

U Puli otvoren Počasni konzulat Gruzije (foto)

0
Ilija Darchiashvili i Gordan Grlić Radman (Foto: Istarski.hr)
Ilija Darchiashvili i Gordan Grlić Radman (Foto: Istarski.hr)

U Puli je večeras svečano otvoren Počasni konzulat Gruzije, kojem su prisustvovali mnogi uvaženi gosti, koje su predvodili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov gruzijski kolega Ilija Darchiashvili, te počasni konzul Marin Franinović.  

 

Grlić Radman podsjetio je da je lanjskog srpnja otvoreno veleposlanstvo Gruzije u Zagrebu, što je obilježilo početak produbljivanja gruzijsko-hrvatskih odnosa. Oba svečana događaja 'pala' su u vrijeme 30. obljetnice uspostav ediplomatskih odnosa Hrvatske i Gruzije. podsjetio je ministar te rekao da suradnja raste na svim područjima djelovanja. Pritom je spomenuo da su bilateralni odnosi dviju država dobri i prijateljski i razvijaju se na svim razinama. 

Rekao je da dvije države dijele slična povijesna iskustva te se ponose kulturnim blagom pa je otvaranje gruzijskog konzulata u Puli prilika za jačanje suradnje tvrtki i kulturnih institucija i šansa za turističko povezivanje i unapređenje ukupnih veza.

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi da Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a", rekao je Grlić Radman. Vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije.
Darchashvili  je kazao da je otvaranje počasnog konzulata Gruzije nastavak nedavnog pojačanog političkog dijaloga i partnerstva između dviju zemalja.

Uvjeren je da će počasni konzul služiti jačanju suradnje u različitim područjima s neiskorištenim potencijalom, i time imati ključnu ulogu u promicanju sektorske suradnje, uključujući gospodarske, kulturne i međuljudske veze.

Lanjsko otvaranje veleposlanstva Gruzije u Zagrebu smatra prekretnicom u odnosima dviju zemalja 'koja je proširila naš angažman u jugoistočnoj Europi.'

"Drago mi je što je Hrvatska istinski prijatelj i partner od povjerenja, kao i čvrsti podupiratelj europskog i euroatlantskog integracijskog puta Gruzije. Uvjeren sam da će Hrvatska zadržati nepokolebljiv stav prema našim vanjskopolitičkim ciljevima, što je posebno važno nakon povijesne odluke Vijeća EU-a kojom je Gruziji dodijeljen status zemlje kandidata", rekao je Darchashvili. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa