neradni dan

Evo kako će raditi trgovine na izbornu srijedu

0
Ilustracija
Ilustracija

Trgovački centri na izbore će raditi kao svaku drugu srijedu. No što se tiče malih trgovina, objašnjavaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, njihov će rad ovisiti od trgovca do trgovca.

- Neki će raditi normalno kao svaki dan, a bit će trgovaca koji će imati režim nedjelje, znači radit će skraćeno, a po nekim saznanjima bit će trgovaca koji uopće neće raditi, kazao je predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir, piše HRT.

- Za pretpostaviti je da će najviše biti onih koji će se držati režima nedjelje. Znači, radit će, omogućit će svojim djelatnicima da odu na glasanje i to će platiti kako zakon propisuje, dodao je Budimir.

 

Konkretno, Konzum će raditi do 15 sati,  Studenac, Spar, Interspar, Plodine i Kaufland će raditi normalno, a Lidl će biti zatvoren, jednako kao i Pevex.

Na izborni, neradni dan, radit će i neke tvrtke. Iz Plive objašnjavaju da bi obustavljanje proizvodnje uzrokovalo prevelike troškove, a postojala bi i mogućnost da neki pacijenti ne dobiju na vrijeme svoje lijekove.

Na posao će, kažu, doći 15 posto zaposlenika koji su izravno vezani za proces proizvodnje, a koji inače rade u smjenama i na dane koji su neradni.

- Moramo shvatiti da mi imamo neke procese koji traju 7/24. Naprosto neki kemijski procesi, dok traju, traju. Morat će se raditi i mi ćemo platiti naše zaposlenike kako inače plaćamo za neradne dane, istaknuo je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan

Iz Hrvatskih nezavisnih sindikata upozoravaju poslodavce da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a da oni koji će doista raditi taj dan moraju dobiti uvećanu plaću.

- Mi znamo da imamo velik dio poštenih poslodavaca, koji će dostojno platiti i dati uvećanje plaće taj dan radnicima, koji budu radili, no iz iskustva znamo da isto tako u Hrvatskoj ima onih poslodavaca koji će svaku situaciju iskoristiti, na neki način onako kako je najpovoljnije za njih, pa će možda dajući i jedan euro ili ne znam koliko više već i to protumačiti u skladu sa zakonom, a što je najgore, to ni neće biti protivno propisima, naglasio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa