neki će na izbore - po snijegu

Iskoristite vikend, jer ovakvo vrijeme se neće vratiti tako brzo

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Nakon ljetnog vikenda uz temperature zraka i do 30 °C, sredina tjedna donosi žestoku proljetnu promjenu vremena koja će kulminirati gorskim snijegom, ali i potencijalno štetnim mrazom, piše Istramet.

Da se vrijeme mijenja moći ćemo uočiti po jačanju juga i jugozapadnjaka koje slijedi već u nedjelju, dok će u ponedjeljak ponegdje biti i jak. U utorak će se postupno naoblačiti, a krajem dana stiže nam izraženija fronta uz mjestimičnu kišu i pljuskove.

Nažalost, obilnija kiša na istarskom području nije izgledna, iako je poljoprivrednici priželjkuju jer je već poprilično suho u gornjem sloju tla. Glavno obilježje fronte bit će naglo okretanje juga i jugozapadnjaka na jaku buru, dok će u Gorskom kotaru kiša brzo okrenuti na snijeg, uz stvaranje pokrivača.

 

Na sam dan izbora vrijeme neće priličiti vremenu od prijašnjeg razdoblja. Prevladavat će vjetrovito i osjetno hladnije, kao da nam je stiglo drugo godišnje doba. Gorani će na izbore ići po snježnoj idili, dok će vrlo vjerojatno snijeg prekriti i ozelenjelu Učku, te najviše dijelove Ćićarije.

Treba reći kako ovakve promjene vremena nisu neuobičajene za travanj, međutim u uvjetima izraženog globalnog zatopljenja, kada je vegetacija uranila za više od tri tjedna, zasigurno neće dobro doći prirodi te su moguće i štete.

Savjetujemo vam da drugi dio vikenda iskoristite za plažu i uživanje u toplom vremenu, jer ovako visoke temperature zraka prema svemu neće nam se vratiti tjednima nakon fronte. Za vikend je moguć još izraženiji dotok hladnijeg zraka, stoga ne možemo isključiti mogućnost pojave jutarnjeg mraza i u središnjoj Istri, zaključuju iz Istrameta. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa