na pulskim plažama

Pet plažnih policajaca kontrolirat će tko pije gin tonic, a tko je nag

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Ne krene li nešto po zlu, Pula bi već ovog ljeta mogla dobiti ne jednog, što bi bio zakonski minumum, nego čak pet pomorskih redara, čuli smo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Tzv. plažna policija patrolirat će dakle, pomorskim dobrom i, uz ostalo, provjeravati krši li netko propise tako što pije gin tonic ili u toplesu ili pak potpuno nag prošetava plažom.

 

Vijećnici su, dakle, na sjednici informirani da su prošli mjesec dva komunalno-prometna redara i jedan viši stučni suradnik za redarstvo prošli stručno osposobljavanje za obavljanje poslova pomorskog redarstva u Zagrebu te da su koncem prošlog tjedna još dva radnika bila ondje na obuci. Prođu li svi tečaj, Pula će imati pet ljudi osposobljenih za poslove pomorskog redarstva. 

Iskaznica pomorskog redara

Tzv. plažni policajci imat će i posebnu uniformu, a vijećnici su na protekloj sjednici usvojili i prijedlog odluke o izgledu službene odore, kao i o izgledu i sadržaju službene iskaznice pomorskog redara. 

Zimska i ljetna službena odora standardnog je oblika i kroja. Košulja ili polo majica mora biti plave boje, stoji u odluci. U gornjem dijelu lijevog rukava nalazi se zastava Republike Hrvatske, a ispod nje grb Grada Pule s natpisom „Grad Pula, Città di Pola“ „Redarstvo · Vigilanza“. Na gornjem dijelu desnog rukava nalazi se zastava Istarske županije, a ispod nje grb Grada Pule. Na poleđini odjevnog predmeta, u gornjoj polovici nalazi se natpis Grad Pula,a  ispod njega 'Redarstvo'. Hlače i cipele moraju biti u crnoj ili tamnoplavoj boji.

Iskaznica pomorskog redara bit će također dvojezična, izradit će se na punijem papiru bijele boje, dimenzija 96 x 62 mm i zaštititi prozirnim plastičnim omotom. Tekst na iskaznici ispisan je plavom bojom na hrvatskom i talijanskom jeziku, a na njoj piše: Službena iskaznica pomorskog redara - Tessera ufficiale del vigile marittimo. Sredstva potrebna za provođenje ove odluke, čulo se na Vijeću, osigurana su u gradskom proračunu.

Iz Grada Pule nam nisu dostavili fotografiju uniformi, već kažu da će odora pomorskih redara izgledati jednako kao i uniforma komunalno-prometnih redara, uz jedinu razliku što će na pozadini majice stajati dvojezični natpis 'Grad Pula-  Città di Pola, Redarstvo - Vigilanza'. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa