načelnik vrsara ivan gerometta o štrajku u vrtiću:

'Iznos koji oni traže je potpuno neprihvatljiv i apsolutno nerealan'

0
Načelnik Ivan Gerometta
Načelnik Ivan Gerometta

Načelnik Vrsara Ivan Gerometta smatra da je štrajk dijela zaposlenika (prvenstveno odgojitelja) dječjeg vrtića neosnovan s obzirom da su plaće odgojitelja i ostala matrijalna prava, ističe, najveća od svih dječjih vrtića u našem okruženju i među najvećima u Istri.

"Podsjećamo, Općina je od 2021. godine konstantno podizala plaće djelatnicima vrtića, pa tako u 12. mjesecu 2021. g. za 6 posto, u 12. mjesecu 2023. godine za 5 posto, u 9. mjesecu 2023. godine za 3 posto, u 1. mjesecu 2024. godine za 11 posto te u 4. mjesecu 2024. godine za 4 posto, znači plaće su u posljednje cca 2,5 godine povećane za cca 30 posto", ističe Gerometta i dodaje da je na posljednjem sastanku sa predstavnicima sindikata nuđeno dodatno povećanje bruto plaće za dodatnih 4 posto, na 1.502 eura te da je sindikat do tog trenutka tražio 1.513 eura bruto.

"Međutim, protuprijedlog sinidikata koji je iznesen na tom posljednjem sastanku je bio 1.903 eura bruto. Općini Vrsar je taj iznos potpuno neprihvatljiv i apsolutno nerealan, obzirom na plaće u dječjim vrtićima u našem okruženju, a i plaće u ostalim službama i trgovačkim društvima u vlasništvu Općine, te obzirom na proračunska sredstva Općine. Traženo povećanje bi opteretilo općinski proračun za dodatnih cca 200.000 eura godišnje, što je primjerice iznos koji se isplaćuje za rad svih udruga te svih učeničkih i studentskih stipendija zajedno", kaže Gerometta.

 

Napominje da su apsolutno razočarani nevoljkosti pristanka sindikata na kompromis, usprkos konstantom povećanju plaća i ostalih materijalnih prava zaposlenika te ulaganjima u vrtićku infrastrukturu.

"Razočarani smo i nekorektnim ponašanjem predstavnika sindikata koji su se plasiranjem dezinformacija i obmana u javnost, kao na primjer da Vrtić u Funtani neće raditi, uvjeravanjem svojih članova da će im dani u štrajku biti plaćeni, najavom štrajka u medijima prije nego je poslodavac službeno obaviješten o namjeri pokretanja štrajka, te konstantim povećavanjem i mijenjanjem zahtjeva tijekom pregovora, pokazali kao nepouzdan partner u pregovorima. Međutim, neovisno o neuspješnim pregovorima, nastojat ćemo podizati plaće i ostala materijalna prava zaposlenika, prema inflatornim trendovima i našim proračunskim mogućnostima, kao što smo do sada i uvijek radili", ističe Gerometta.

Na koncu kaže da je najvažnije da usprkos štrajku dječji vrtić radi i djeca imaju osiguranu svu potrebnu skrb i njegu.

"Ovim putem se zahvaljujem ravnateljici vrtića i svim ostalim zaposlenicima koji su odlučili ne štrajkati na dodatnom trudu i zalaganju, a sve kako bi potrebe djece bile u cijelosti zadovoljene", zaključuje Ivan Gerometta, načelnik Vrsara. (I. Balen)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa