u povijesti je bilo i pogodaka i promašaja

Lasagna je uvjerljivo prvi na kladionicama. Ali, koliko su one pouzdane?

0
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Hrvatska nikad nije bolje stajala na kladionicama uoči Eurosonga. Baby Lasagna danas, na dan početka natjecanja, ima čak 30 posto šanse za pobjedu. No što to doista znači?

Večernji list analizirao je koliko su kladionice bile uspješne u predviđanju pobjednika proteklih godina.

 

Najveći promašaj kladioničari su napravili 2007. godine kada je najveći favorit za pobjedu bila Švicarska. Favoriti su najvjerojatnije bili zbog činjenice da ih je predstavljao DJ Bobo, velika zvijezda Eurodancea u 90-ima. No, ne samo da pjesma "Vampires Are Alive" nije pobijedila, nego se nije plasirala ni u finale. Drugi favorit bila je Švedska koju je predstavljala grupa The Arc s pjesmom "The Worrying Kind". Završili su na 18. mjestu. Na trećem mjestu mjesec dana prije finala bila je Srbija, odnosno Marija Šerifović. Upravo je ona na kraju i pobijedila s pjesmom "Molitva", a koeficijent na njenu pobjedu bio je 8. 

Na Euroviziji u Beogradu 2008. godine prvi favorit bio je Rus Dima Bilan, koji je na kraju i pobijedio s pjesmom "Believe".

Na Eurosongu u Moskvi 2009. godine izraziti favorit bio je Norvežanin Alexander Rybak s pjesmom "Fairytale". Na njegovu pobjedu koeficijent je bio 1.5, a na kraju je i premoćno slavio ispred islandske predstavnice Yohanne, koja je bila tek 15. na kladionicama. Te godine među favoritima bile su i pjesme iz regije. Crnogorka Andrea Demirović bila je četvrta na kladionicama s pjesmom "Just Get Out Of My Life", ali se nije plasirala u finale. 

Kladionice su pogodile i 2010. na Euroviziji u Oslu, kada je slavila njemačka predstavnica Lena s pjesmom "Satelite". No, te godine i mi smo bili visoko na kladionicama. Mjesec dana prije finala grupa Feminnem bila je šesta s pjesmom "Lako je sve", ali su natjecanje završile kao 13.. u polufinalu. Kladioničari su najviše promašili na Euroviziji 2011. godine u Düsseldorfu. Najveći favorit za pobjedu bio je Francuz Amaury Vassili s pjesmom "Sognu". Natjecanje je završio na 15. mjestu. Na drugom mjestu kladionica prije finala bila je Estonka Getter Jaani i pjesma "Rockefeller Street". Na kraju je bila tek 24.

Izraziti favorit u Bakuu 2012. bila je Šveđanka Loreen s pjesmom "Euphoria", a to je i opravdala pobjedom. Kladionice su te godine pogodile i visok plasman Željka Joksimovića s pjesmom "Nije Ljubav Stvar". Bio je četvrti na kladionicama, a na kraju je završio treći. Prvi favorit kladionica pobijedio je i u Malmöu 2013. godine. Na pobjedu Dankinje Emmelie de Forest s pjesmom "Only Teardrops" koeficijent je bio 1.5, a na kraju je i slavila. Prava prekretnica bila je 2014. godine u Kopenhagenu,  kada se dogodio najveći presedan. Sjećamo se da je te godine pobijedila austrijska predstavnica Conchita Wurst s pjesmom "Rise Like A Phoenix". Druga je bila nizozemska grupa The Common Linnets i pjesma "Calm After the Storm". Obje pjesme uopće nisu bile među prvih 15 na kladionicama. Prvi favorit bio je armenski pjevač Aram MP3, koji je s pjesmom "Not Alone" završio četvrti. Što je presudilo? i Austrija i Nizozemska su tada iskoristile nove tehnologije i zahvaljujući činjenici da su maksimalno iskoristili pozornicu, poboljšali su svoje nastupe. To je nešto što kladioničari nisu mogli predvidjeti. 

Prilično pouzdane kladionice su bile i lani, kada su Loreen za pobjedu davali 50 posto šanse, a na drugom mjestu bio je Finac Käärijä s 24 posto. Tako je i završilo.

Više možete čitati na linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa