može li luđe?

Prijavili smrad iz maslinika, a u blizini njihovih nastambi – smeće

0

Da su ilegalni graditelji bahati, to su nas već naučili godinama otkako pratimo njihove rabote po Istri, ali nova dimenzija njihovog bezobzirnog ponašanja otkriva da je riječ o ljudima koji ne prežu ni pred čime. Tako su nedavno inspekciji prijavili svjetski poznatog vodnjanskog maslinara Sandija Chiavalona jer u svom masliniku na cesti između Vodnjana i Fažane, blizu skretanja za Peroj, zamislite čuda, koristi stajski gnoj i kompost za ekološki nasad maslina. Delikatni njuh bespravnih graditelja odmah je shvatio da tu nešto – smrdi. Stoga smo se uputili na teren da provjerimo odakle zapravo dolazi taj smrad. A on, uvjerili smo se, ne dolazi iz ekološkog nasada vodnjanskog poljoprivrednika, nego iz tih grozomornih "naselja" koja se na Vodnjanštini množe poput stjenica lani u Parizu.

 

Naime, u blizini Chiavalonovog maslinika, koji je već gotovo pa okružen bespravnom gradnjom, niknulo je novo obitavalište za ljude koji smatraju da se graditi može gdje god im padne na pamet. Dovukli su tamo islužene kamp-kućice, montažne kućerke, građevinski materijal, postavili žičane ograde, počeli graditi i zidove… Pokušali smo dozvati nekoga, pokucati na vrata, ali nigdje ni traga ni glasa. Na parceli je, do novo zidane nastambe, bio jedan kombi s otvorenim stražnjim vratima, no nikoga na vidiku. Kao da imaju neki podzemni tunel za bijeg pred znatiželjnicima poput nas. Kako to obično biva u takvim nazovimo ih favelama, u radijusu od nekoliko stotina metara pronašli smo vreće pune otpada ležerno odbačenih u prirodu, uz put, da ih netko skupi kad se od smrada više ne bude moglo živjeti. I onda ti bespravni graditelji prijavljuju poljoprivrednike jer im smrde stajski gnoj i kompost. I da žele, ne može biti luđe.

Iako Chiavalon nije htio ništa više dodati onome što je napisao na svom Facebook profilu, a što je i Istarski.hr nedavno objavio, rekavši tek da će o svojim daljnjim potezima protiv bespravnih graditelja obavijestiti i medije kad za to dođe vrijeme, neslužbeno doznajemo da je netko od tih bespravnih graditelja vodnjanskog maslinara prijavio poljoprivrednoj i vodopravnoj inspekciji. One su pak promptno izašle na teren i utvrdile da je sve u redu, da je poljoprivrednik na svojoj, naglašavamo, poljoprivrednoj parceli koristio stajski gnoj i kompost za prihranu tla. S druge strane, da je kojim slučajem bila obrnuta situacija, odnosno da je poljoprivrednik prijavio bespravnu gradnju na poljoprivrednoj površini, uvjereni smo da građevinska inspekcija, koja u Istri muku muči s manjkom inspektora, ne bi bila tako brza, to jest upitno je bi li se uopće pojavila s obzirom da na našem Poluotoku govorimo o pošasti bespravne gradnje ogromnih razmjera.

Nažalost, ovakvih bi situacija s kakvom se suočio Chiavalon moglo biti sve više, jer se bespravna naselja šire velikom brzinom i zapravo bi se moglo dogoditi da mnoge poljoprivredne površine postanu otoci usred tih favela. I nije problem što je vodnjanskog maslinara obišla inspekcija, to joj je uostalom i posao, ali je suludo da država koristi javne resurse da bi provjerila nešto što su zapravo zakuhali pojedinci koji ne poštuju njene zakone. (Bojan Žižović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa