legalno a problematično

Agencije za nekretnine i dalje prodaju 'vikend parcele'

0
Jedan od spornih oglasa na Facebooku
Jedan od spornih oglasa na Facebooku

Kružeći internetom i pregledavajući oglase za nekretnine naišli smo na dva primjerka koja su nam se odmah učinila kao problematična, ali i nevjerojatno besramna, uzveši u obzir halabuku koja se unazad nekoliko godina opravdano digla zbog bespravne gradnje u Istri. Izgleda da se agencije za nekretnine i dalje uporno bave 'kokošarenjem', odnosno poslovima koji, iako vjerojatno legalni, spadaju u onu sivu zonu koju je teško definirati, znajući da će se ne poljoprivrednim 'kockicama' kad tad nešto graditi, ili postaviti, o čemu smo, recimo, nedano pisali. Jer, naivno bi bilo pomisliti da bi netko kupilo 500 kvadrata livade, šikare ili šume da tamo parkira automobil i legne na šumagan pored njega.

Konkretno, radi se o jednom oglasu agencije 'Dogma nekretnine', te jednom kojeg smo pronašli na Facebook-u. Vjerojatno takvih ima više. Upravo zato smo se, budući da se oba oglasa referiraju na selo Peruški pored Marčane, jednom od simbola bespravne gradnje u Istri, gdje površina nelegalnih objekata višestruko premašuje površinu samog 'legalnog' sela, obratili Općini Marčana da nam pojasne kako je moguće da su parcele iz oglasa očišćene nedavno bez da to netko nije primijetio. Upitali smo ih kako stoje s problemom parceliranja poljoprivrednog zemljišta i bespravnom gradnjom u posljednjih šest mjeseci, kakva su im iskustva s DIRH-om, pogotovo što se tiče okolice Peruški.

Komunalno redarstvo Općine Marčana redovno obilazi teren i kontrolira postojeće stanje, s posebnim naglaskom na lokacije koje su najviše zahvaćene bespravnom gradnjom, veli nam načelnik Predrag Pliško.

"Voditelj odsjeka za komunalno, prometno, poljoprivredno i pomorsko redarstvo Općine Marčana izvršio je obilazak terena po zaprimanju vašeg upita. Prva lokacija nalazi se doslovno do samog mora, utvrđene su točne parcele kao i što je zabilježeno trenutno stanje. Na lokacijama nije utvrđena čista sječa ili malčiranje šume kao ni bespravna gradnja. U slučaju kada se neka od tih radnji utvrdi, odmah se, bez odgode, prijavljuje nadležnim inspekcijama Državnog inspektorata", poručuje Pliško.

"U ovom slučaju na koji nam ukazujete, čestice su očišćene od raslinja, nisu nasipane šljunkom niti slično. Neposrednim uvidom, u odnosu na fotografije koje ste nam dostavili, zamijećeno je da je vegetacija ponovno zarasla te da nije bilo daljnjeg čišćenja parcela. Stanje na tim česticama će se nadzirati kroz naredno vrijeme te će se svaka protuzakonita radnja odmah prijaviti nadležnim inspekcijama ili će se postupati sukladno našim ovlastima", kaže Pliško dodajući da je u neposrednoj blizine predmetne lokacije izvršeno više prijava po pitanju bespravne gradnje kao i prijave za bespravnu sječu i malčiranje nadležnoj šumarskoj inspekciji, na otprilike 500 metara udaljenosti od prve lokacije.

"Drugu lokaciju nismo mogli sa sigurnošću utvrditi, no područje Općine stalno pratimo, moguće da su za isto već poduzete određene radnje u obliku prijave DIRH-u ili šumarskoj inspekciji. Ne skrivamo da na području naše Općine imamo veliki problem s čišćenjem poljoprivrednih ili šumskih parcela kao i prodajom istih. Sama prodaja istih nije zakonom zabranjena, no sve ostalo što je protuzakonito, bilo da prethodi prije prodaje samih parcela (malčiranje, nasipavanje i ostalo), kao i sve radnje nakon kupnje parcela, redovito prijavljujemo nadležnim inspekcijama", kaže Pliško.

Ipak, načelnik tvrdi da u zadnje vrijeme primjećuje da ima dosta parceliranja šumskog zemljišta na njihovom području. Većina tih čestica nalazi se izvan građevinskih područja naselja u blizini mora upisano kao šuma, veli on.

Podsjeća da se nedavnim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredno zemljište izvan građevinskog područja ne može geodetskim elaboratima dijeliti na katastarsku česticu površine manje od 1 ha, osim u slučaju izdvajanja poljoprivrednog zemljišta radi izgradnje infrastrukturnih i drugih građevina određenih propisom kojim se uređuje prostorno uređenje i osim u slučaju nasljeđivanja. Stupanjem na snagu izmjena navedenog Zakona stala je nova parcelacija poljoprivrednih zemljišta izvan granica građevinskih područja, kaže Pliško, ali je, na žalost, nastavljena parcelacija šuma.

"Od 2. travnja 2024. godine na snagu su stupile izmjene Zakona o šumama, gdje je u članku 54.stavak 3. određeno da šume i šumska zemljišta izvan građevinskog područja nije dopušteno geodetskim elaboratima dijeliti na katastarsku česticu površine manje od 1 ha, osim u slučaju izdvajanja šumskog zemljišta radi izgradnje infrastrukturnih i drugih građevina određenih propisom kojim se uređuje prostorno uređenje, u slučajevima osnivanja prava građenja na šumi i šumskom zemljištu te osim u slučaju nasljeđivanja i razvrgnuća suvlasničkih zajednica. Shodno tome, trebala bi stati i nova parcelacija šuma izvan granica građevinskih područja naselja", napominje Pliško.

Nadalje, načelnik Marčane obavještava nas da je od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine zaprimljeno 64 prijava o bespravnoj gradnji, a izvršena je 41 prijava nadležnoj inspekciji.

"U ovoj godini zaprimljeno je 20 prijava bespravne gradnje. Općina Marčana je od kraja 2017. godine do sada prijavila više stotina bespravno izgrađenih objekata (preko 400). Čim se utvrdi bespravna gradnja, odnosno i sam pokušaj iste, prosljeđuje se kompletna dokumentacija Državnom inspektoratu. Upravo na državnoj razini koncentrirane su sve ovlasti inspekcije, kažnjavanja i rušenja. No, u praksi se to ne događa, jer je sustav trom i neučinkovit. Nakon izvršenih prijava bespravno sagrađenih objekata i donošenja rješenja o uklanjanju istih odnosno rješenja o zatvaranju gradilišta nemamo dovoljno informacija, navedene postupke vodi građevinska inspekcija Državnog inspektorata za koji znamo da je i kadrovski i tehnološki nedovoljno kapacitirana", poručuje Pliško.

"Da bismo potaknuli nužnu reakciju države, Općina Marčana zajedno s ostalih 16 gradova i općina, pokrenula je internetski portal www.bespravnagradnja.hr. Time želimo ilustrirati koliko je bespravna gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske te time želimo potaknuti državu da  pravovremeno i temeljito radi na sprječavanju daljnje devastacije prostora. Ovim se putem zahvaljujem svim zabrinutim i osviještenim građanima za naš prostor koji putem tog web portala prijavljuju bespravnu gradnju te time nama olakšavaju pronalaženje lokacija zahvaćenih bespravnom gradnjom", zaključuje načelnik Marčane. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa