Bumbarska fešta: Najbolju palentu skuhali gradonačelnik i pjevačica Arlyn Monti

0
Na Narodnom trgu grupa Fun Box zagrijala je publiku pred nastup poznate sarajevske Crvene jabuke
Na Narodnom trgu grupa Fun Box zagrijala je publiku pred nastup poznate sarajevske Crvene jabuke

Povodom svečanog obilježavanja Dana Grada, bogat program u Vodnjanu ove je godine oduševio brojnu publiku i posjetitelje koji su od petka pohodili Vodnjanštinu i uživali u raznim događajima.

Petak, 9. kolovoz, bio je u duhu Polenta Cupa, koji je zagrijao već tople ljetne noći. Ovogodišnji kulinarski događaj ostat će zasigurno zapamćen po laureatima – timu čiji je član gradonačelnik Klaudio Vitasović. Naime, upravo je on uz pomoć pjevačice Arlyn Monti odnio pobjedu za najbolje jelo na bazi palente spravljeno na Narodnom trgu u Vodnjanu. Pobjednički dvojac spremao je palentu na lovački način, a nagrađeni su pršutom.

Drugo mjesto su osvojili novinarka Nove TV Petra Fabian i vaterpolist Ivan Krapić koji su za spravljenu „Sportsku palentu“ nagrađeni ombolom i vinom, dok su trećeplasirani bili Egidio Cattunar iz Vodnjana i njegova supruga. Oni su nagrađeni domaćim sirom. Vrsna jela čiji je miris ispunio čitav trg ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Livio Belci, Isabella Vitasović i Jill Marie Anderson (USA) a ukupno je sudjelovalo 10 timova. Osim laureata, prvonagrađenih, drugo i treće nagrađenih, svi ostali su zauzeli četvrto mjesto.

Sudjelovali su Klaudija Beni i Nikola Peršić iz Koktelsa koji su svoj meni nazvali „Ljetna avantura“, novinari talijanske televizije Sky, Giorgio Raimeghi i Luisa Pizzolato s „Pulaštrom u toću“. Aleksandar Brajić iz Peroja sa suprugom je spremao brodet „Grego in toćo“, novinarka RTL-a Lina Dollar i vaterpolist su se okušali u spremanju „Zarinih lignjica“, novinar TV Istre Milan Pavlović i mlada Vodnjanka Daria Morosin spremali su „Palentu alla domaća“.

Načelnica Općine Manzano Lidia Driutti i Lorenzo Alessio iz Manzana su radili „Šugo s rukulom“, a Josip Šarić, gradonačelnk Grada Otok i Evica Kraljević okušali su se u pripremi „Pilećeg paprikaša“.  

Sva su se jela mogla kušati po vrlo popularnim cijenama, a sudeći po brzini kojom su „razgrabljena“, itekako su dobro bila pripremljena.

Kako to obično biva, Polenta cup popraćen je zabavnim programom, pa je tako deset timova kuhalo uz glazbu benda „Lady luna“ i nastup Kulturno umjetničkog bošnjačkog društva Vodnjana koji su tom prigodom pokazali svoje nove nošnje. Polenta cup su zajedničkim snagama organizirali Grad Vodnjan i Turistička zajednica Grada Vodnjana.  

U subotu, 10. kolovoza je već u jutarnjim satima započeo bogat program povodom obilježavanja Dana grada Vodnjana i 46. po redu Bumbarske fešte. U 9 sati u Sportskom centru Vodnjan održan je turnir u boćanju na kojem se natjecalo 8 ekipa. U polufinalu su se mogle vidjeti ekipe Uljanika, Pule, Svetvičenta i Vodnjana, dok je u finalu bilo vrlo napeto: Vodnjanci Pešić i Mošnja pobijedili su ekipu Svetvinčenta sa 13:6 i time zauzeli treće mjesto. Za prvo mjesto snage su odmjerile ekipe Pule i Uljanika gdje je ekipa Pule briljirala sa 13:2 i osvojila prvo mjesto, ostavljajući drugo mjesto Uljaniku. Paralelno se održavao i pljočkarski turnir na lokaciji Sajma. Između ukupno 16 prijavljenih ekipa prvo mjesto i zlatnu medalju osvojila je ekipa Marčenegle iz Buzeta, srebrnu medalju domaća ekipa, Agroturist iz Vodnjana i brončanu medalju još jedna ekipa iz Buzeta istog naziva Marčenegle.

U jutarnjim satima je u crkvi Sv. Blaža održano svečano misno slavlje na kojem su nazočili predstavnici grada Vodnjana i njihovi brojni gosti i uzvanici te brojni građani i posjetitelji.

Istovremeno je u Gradskom parku priređen zanimljiv program za najmlađe koji je potrajao od 9.30 do 11.30 sati. U sklopu Dječjeg kutka izvedena je predstava za djecu koja je potakla veliki odaziv i brojnu dječju publiku.

Svečana sjednica
Svečana sjednica

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Odmah potom, u 11 sati započela je svečana sjednica Gradskoga vijeća u Zajednici Talijana Vodnjan. Gradonačelnik Klaudio Vitasović obratio se uvodnim govorom vijećnicima i prisutnim uzvanicima te posebno pozdravio predstavnike Grada Otoka na čelu s gradonačelnikom Josipom Šarićem. Prije nepunih mjesec dana Grad Vodnjan potpisao je Povelju o prijateljstvu i suradnji s Gradom Otokom iz Vukovarsko-srijemske županije, čime su se obvezali za nastavak suradnje i jačanje prijateljstva u svim segmentima.

Gradonačelnik je također podsjetio da ove godine Grad Vodnjan slavi 10. obljetnicu dobivanja statusa grada. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Gradu Vodnjanu otvaraju se nove mogućnosti i prilike koje će nastojati iskoristiti kroz aktivan rad Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte osnovanim u te svrhe pred nešto više od godinu dana. Vitasović je naglasio da je zahvaljujući IPARD-u prije dva mjeseca potpisan Memorandum o sporazumijevanju kojim će Vodnjan dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 3.000.000 kuna za asfaltiranje i uređenje tri nerazvrstane prometnice. Spomenuo je također buduće projekte u Poslovnim zonama Tison, Galižana i Vodnjan sjever te novoosnovano trgovačko društvo Castelier d.o.o. u vlasništvu Grada, koje će se baviti prvenstveno promidžbom i poticanjem razvoja turizma. Naveo je čitav niz realiziranih projekata među kojima se ističu neki veći radovi na komunalnoj infrastrukturi poput kružnog toka Vodnjan jug i kružnog toka Vodnjan sjever, akcija Moj kažun – La mia casita, koja se pretočila u Park kažuna – Il parco delle casite te vrlo raščlanjen socijalni program. Na kraju, gradonačelnik se zahvalio svim institucijama i udrugama grada Vodnjana, a posebno Društvu Naša Djeca i Savjetu mladih, koji su se istaknuli svojim radom i uloženim trudom.

Otvorenje palače Portarol
Otvorenje palače Portarol

U 12.30 sati brojni znatiželjnici, sami Vodnjanci i njihovi gosti, predstavnici udruga, gradski vijećnici, načelnici i gradonačelnici te istarski župan Valter Flego, okupili su se u Ulici Portarol gdje je upriličeno svečano otvorenje istoimene palače. U svom govoru gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović  zahvalio je talijanskoj regiji Veneto i njihovim predstavnicima na pomoći pruženoj prilikom uređenja palače Portarol, zahvalio se na suradnji studiju AD Arhitektura i design d.o.o. iz Pule koja je vodila projekt te tvrtki Vladimir Gortan d.d. Pazin na uspješnoj realizaciji projekta. Uz živahne note i pjesmu klape Volosko i uz reprezentativnu vodnjansku narodnu nošnju, pročelnik Regije Veneto Roberto Ciambetti prerezao je vrpcu i time simbolično otvorio vrata ovog predivnog zdanja. Gosti i uzvanici su zatim mogli prošetati palačom i uvjeriti se u vrijednost projekta obnove vodnjanske kulturne i povijesne baštine.

Od 13 sati održana je VIII. Smotra hladnokrvnog konja u Istri na lokaciji Sajma i čime je zaključen prvi dio subotnjih manifestacija u Vodnjanu.

U 17 sati u Ulici Forno Grande otvoren je Sajam kreativnosti na kojem su se na brojnim štandovima smještenima duž čitave ulice predstavili umjetnici i kreativci i sa svojim rukotvorinama i umjetninama te privlačili turiste tokom čitave večeri.

Na Narodnom trgu u 18 sati limena glazba „Mon Perin“ iz Bala uvela nas je svojim veselim notama u šarolik i veseo poslijepodnevni program. U 19 sati na trgu se okupilo mnoštvo kako bi bodrilo 22 prijavljena tovara i jahača koji su spremno čekali na startu tradicionalne utrke na tovarima. Jahači su krenuli sa  Narodnog trga preko tržnice Kapucinskom ulicom prema Sv. Caterini, zatim kroz Zagrebački trg te na kraju natrag prema cilju na Narodnom trgu kroz Dolinsku i Trgovačku ulicu. Ove godine na 46. Bumbarskoj fešti pobjedu je odnio Gordan Galant iz Rovinja na tovaru Lule. Pobjednički je dvojac osvojio pehar i novčanu nagradu, a Lule je uživao u trenucima slave dok se oko njega okupljalo mnoštvo djece čekajući na red za fotografiranje.

Parada alegorijskih kola

Nešto poslije 20 sati započela je Parada alegorijskih kola koja je krenula s lokacije Sajma i spustila se Trgovačkom ulicom sve do Narodnog trga da se kola pojedinačno predstave žiriju i publici okupljenoj na trgu. Ove godine se prijavilo ukupno 14 ekipa koji su svojim šarolikim i maštovitim, te nadasve humorističnim kreacijama razveselili i nasmijali prisutne. Tročlani žiri kojeg su sačinjavali vrhunski umjetnici Roberta Weissman Nagy, Silvo Šarić i Matija Debeljuh imali su zahtjevan zadatak da ocijene i odaberu alegorijska kola koja po njihovom mišljenju zadovoljavaju tri uvjeta: originalnost ideje, kreativnost izvedbe i humoristički efekt. Nagrade najboljim kolima u vidu novčane nagrade osigurala je Turistička zajednica grada Vodnjana. Četvrto mjesto i počasnu nagradu žirija osvojila su alegorijska kola Edija Pastrovicchija („Eccesso di cultura“), treće mjesto pripalo je kolima pod nazivom „Marionete“ čiji je autor Matteo Belci, drugo mjesto osvojila su kola osmišljena u dječjem vrtiću Petar Pan iz Vodnjana pod nazivom „Bilo jednom u Vodnjanu…“ („C'era una volta a Dignano…“). Najvišu ocjenu i prvo mjesto zaslužio je Antonio Ostoni s alegorijskim kolima simbolično nazvanim „Bumbarska kola“ (Il Carro dei Bumbari).

Odmah nakon parade alegorijskih kola započeo je zabavni program koji je potrajao do kasno u noć. Na Narodnom trgu grupa Fun Box zagrijala je publiku pred nastup poznate sarajevske Crvene Jabuke koja je s velikim entuzijazmom izvela svoje najveće i uvijek rado pjevane hitove. Istovremeno je Duo Bevanda svirao i zabavljao prisutne na Župnom trgu dok je na Trgu slobode kod gradske tržnice brojnu publiku uveseljavao Trio Val, priopćeno je iz Grada Vodnjana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa