U Vodnjanu predstavljen program Revitalizacija turizma u istarskom zaleđu

0
Voditelj projektne aktivnosti Vladimir Torbica i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović
Voditelj projektne aktivnosti Vladimir Torbica i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović

Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu (REVITAS),  projekt je koji u suradnji s Gradskom općinom Kopar (vodeći partner), općinama Izola i Piran, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije - ispostava Piran, Općinom Svetvinčenat, gradovima Porečom, Buzetom i Vodnjanom te Turističkom zajednicom Istarske županije provodi Istarska županija. Realizirane aktivnosti predstavljene su 30. studenog u Zajednici Talijana u Vodnjanu.

Uz nazočnost brojnih suradnika, projektnih partnera, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, predstavnika institucija u kulturi i turizmu prisutnima se obratio domaćin, i jedan od projektnih partnera, gradonačelnik  Vodnjana Klaudio Vitasović, istaknuvši iskustvo i značaj sudjelovanja u projektu REVITAS.

Ukupna vrijednost projekta Grada Vodnjana-Dignano iznosi 100.064,14 eura, koja se sufinancira 85% od strane IPA programa a 15% iz vlastitih izvora. „Projekt je značajan za Vodnjan prvenstveno zbog biciklističkih staza, s ciljem unapređenja turizma u unutrašnjosti Istre. Čišćenja puteva i stvaranje biciklističkih staza neće samo obogatiti turističku ponudu, već će omogućiti prilaz prelijepim područjima i arheološkim nalazištima koja su do sada bila neotkrivena i do kojih je bilo otežano doći. Shodno tome uspjeli smo istovremeno spojiti razvoj turizma s potrebama naših poljoprivrednika. Kulturno bogatstvo - crkve i kažune prisutne na ovom području, zahvaljujući Revitasu označit ćemo potrebnom signalizacijom na odabranim lokalitetima. Mnogobrojni kažuni i suhozidi prezentirani su kroz tradicionalnu akciju Moj Kažun. Ujedno su održane su i radionice o suhozidnoj gradnji u sklopu samog projekta. Omogućeno je široj javnosti i svim zainteresiranima sudjelovanje u radionicama. Uspješno smo educirali i veći broj sudionika, koji će znati cijeniti i sačuvati bogatstvo našeg područja koje nas čini tako jedinstvenim, i jednog dana proslijediti svoje znanje i mlađim generacijama“, naglasio je Vitasović.

Projekte Istarske županije proizašle iz suradnje s Europskom unijom predstavio je pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, Oriano Otočan, istaknuvši važnost nadolazećih strukturnih natječaja na koje Istarska županija implementira sa svojim stručnim kadrom.

Projekt Revitas i aktivnosti hrvatskih partnera predstavila je koordinatorica projekta, Sandra Ilić, podsjetivši da je trajanje projekta 30 mjeseci, a financijska vrijednost 1.840.362,92 EUR, od čega 85% sufinanciranja predstavlja udio IPA sredstava dok udio partnera iznosi 15% ukupne financijske vrijednosti projekta.

Ilić je naglasila i opće prekogranične ciljeve projekta REVITAS:
- zaustavljanje propadanja istarske unutrašnjosti uz očuvanje kulturne baštine i promicanje razvojnih i turističkih integriranih proizvoda;
- oblikovanje prekogranične turističke destinacije i promicanje održivog razvoja turizma u istarskom ruralnom području na temelju kulturnog i prirodnog bogatstva tog područja, a koji će se realizirati kroz specifične ciljeve:
- razvoj modela revitalizacije istarskog zaleđa,
- razvoj integriranih turističkih proizvoda i usluga sa svrhom oblikovanja jedinstvene prekogranične turističke destinacije Istre,
- poboljšanje i obnovu infrastrukture za turizam te obnovu kulturne baštine i
- poticanje prekogranične kulturne razmjene i događaja.

 U glazbenom dijelu predstavila se čembalistica i pijanistica Karmen Kirac
U glazbenom dijelu predstavila se čembalistica i pijanistica Karmen Kirac

„Istarska županija kao partner s najviše iskustva s hrvatske strane koordinira i nadzire rad svih hrvatskih partnera, te doprinosi uklanjanju administrativnih prepreka i smanjenju rizika koja donose kompleksna partnerstva širenjem znanja o provođenju projekta.  

Projekt REVITAS obuhvaća mnogobrojne aktivnosti koje su većim djelom provedene ili su u završnoj fazi provedbe u skladu s trajanjem projekta.  U cilju promocije i distribucije projektnih rezultata, postavljena je i internet stranica www.revitas.org. koja adekvatno promovira projekt i omogućava projektnom timu unošenje svih podataka relevantnih za projekt, njegove korisnike i ciljane skupine (turiste, kulturne djelatnike, lokalno stanovništvo) koji koordinira i organizira izradu gotovo cjelokupnog višejezičnog zajedničkog promotivnog materijala projekta (web, DVDi, multimedijalna fotomonografija, vodiči, sitni promotivni materijali) za cijelo područje slovenske i hrvatske Istre osmišljavajući zajedno s partnerima integrirane prekogranične turističke itinerere“, zaključila je Ilić.

Voditelj projektne aktivnosti Vladimir Torbica predstavio je promotivne tiskane materijale kao što su dotisnute brošure nastale u okviru projekta Heart of Istria (Istarske Freske, Istarski kašteli, Istarska graditeljska baština venecijanskog razdoblja, Istarski arheološki parkovi i Put bogova), značajno djelo dvojezična fotomonografija „Šareni trag Istarskih fresaka“ uz pripadajući DVD, te šestojezični vodiči; Urbana povijesna središta i Otisak vremena, gdje su opisani lokaliteti urbanih, kulturnih i prirodnih znamenitosti te promotivni materijali poput; plakata, knjiških oznaka i razglednica. Slijedom realizacije pojedinih ciljeva organiziraju se press konferencije, a emitirane su i promotivne reportaže i spotovi, obrazložio je voditelj projektne aktivnosti Vladimir Torbica. Istarska je županija organizirala i sudjelovala sa stručnjacima na uspostavljanju metodologije revitalizacije starogradskih jezgri Istre s ciljem osiguranja održivog razvoja kroz konkretne primjere i metode revitalizacije.

U okviru projekta REVITAS educiralo se i zaposlilo 6 osoba za voditelje info centara a pulsko Sveučilište Juraj Dobrila je u okviru projekta organizirao seminare i studijska putovanja namijenjene edukaciji turističkih vodiča i onih koji to tek trebaju postati te edukaciju djelatnika turističkih agencija s ciljem promoviranja i širenja znanja o turističkim itinerarima.

Zajedno s voditeljima info centara Istarska županija sudjelovala je u organizaciji radionica i 23 promotivna događanja u info centrima, s ciljem predstavljanja rezultata metodologije revitalizacije zaleđa Istre i ostalih rezultata nastalih u okviru projekta REVITAS. Istarska županija osmislila je i postavljanje 12 edukativnih tematskih tabli s ciljem promocije kulturnog naslijeđa zaleđa Istre  te informatizaciju prekograničnog prostora Istre postavljanjem informacijskih kioska na 10 info točaka, zaključio je voditelj projektne aktivnosti.Aktivnosti slovenskih partnera predstavila je Ivana Štrkalj, koordinatorica projekta i predstavnik vodećeg partnera Grada Kopra, a na kraju predstavljanja prikazan je film - svojevrsni sažetak aktivnosti projekta REVITAS.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa