Čačić u Valturi ponizan, ljubazan i omiljen

0
Radimir Čačić
Radimir Čačić

'Mi smo očekivali da će Čačić svoju sliku bahatog i moćnog čovjeka iz hrvatske politike i javnog života donijeti sa sobom te da će se tako ponašati i u zatvoru, međutim prevarili smo se. Ništa od toga. Nije to više onaj Radimir Čačić na kakvog smo navikli u javnim istupima. On je ovdje sasvim drugi čovjek, čovjek koji u svakom trenutku sve poštuje, ali i kojeg zatvorenici poštuju. Skužio je kako funkcionira zatvorski sustav i dobro zna koja su mu prava i obveze, te kakva mu je trenutačna pozicija', ispričao je za 24sataExpress neimenovani izvor.

Čačić još nije stekao uvjete za pogodnosti korištenja slobodnih vikenda. Očekuje se da bi dozvolu za izlazak, recimo, na kupanje, mogao dobiti sredinom kolovoza.

Otkako je početkom srpnja došao u Valturu, Čačić još boravi u tzv. karanteni. Živi u zatvorskoj sobi nijansu boljoj od onih u tri posebne zgrade u kojima boravi po pedesetak zatvorenika. U sobi može imati sve svoje stvari osim mobitela koji je strogo zabranjen. 24sataExpress navodi kako su čuvari opremljeni sofisticiranom opremom tako da u svakom trenutku mogu otkriti signal mobitela. Bivši prvi potpredsjednik Vlade sa sobom je navodno ponio kompletan fitnes-program koji mu je osmislio njegov osobni trener. Svaki dan u popodnevnim satima energično hoda punih 45 minuta s crvenim pulsomjerom omotanim oko nadlaktice desne ruke.
Čačič navodno pazi što jede: izbjegava tešku hranu, primjerice, pljeskavice, a preferira ribu i povrće. Uz režim prehrane i vježbanja navodno je već skinuo sedam kilograma.

Kako se odnosni prema drugim zatvorenicima?

Navodno je lider u Valturi, a ostali zatvorenici ga poštuju, jer je discipliniran i ne traži ono što mu ne pripada. Čačić se navodno ne ustručava počastiti bilo koga od zatvorenika.
Možda je takav njegov pristup razlog zašto sada zatvorenici hrle u knjižnicu posuđivati knjige. Navodno se njegovim dolaskom čitanost među zatvorenicima povećala za 30 posto. Za posao u knjižnici Čačić će dobivati mjesečnu naknadu od 400 kuna, no dnevni limit potrošnje mu ne smije prijeći 150 kuna.
Dok zatvorenicima dijeli savjete iz literature u zatvorskoj knjižnici, Čačić se i sam obrazuje, među ostalim, čita i brojne preslike objavljenih tekstova iz inozemne literature na temu makroekonomije, navodi 24sata Express.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA