Opasni bazeni: U kampu Valkanela u Vrsaru stradao trogodišnji dječak

0

 Nakon što je u utorak osmogodišnjoj Argentinki kosa zapela o rešetke usisne cijevi hotelskog bazena Neptun u Dubrovniku pa se gotovo ugušila i s teškim ozljedama dovezena je u splitsku bolnicu gdje se trenutačno oporavlja, još jedan sličan incident zabilježen je jučer u autokampu Valkanela u Vrsaru u Istri. Ovaj put stradao je trogodišnji dječak, navodno Nijemac, dok je gurao ruku u otvor za čišćenje bazena, piše Večernji list.

Pušten na kućnu njegu

Bilo je oko 9 sati kada se dječak kupao u bazenu dubine od 85 do 124 centimetra. U jednom trenutku ručicu je zavukao u odvodnu cijev i više je nije mogao izvaditi. U pomoć su mu odmah pritekli djelatnici autokampa koji se brinu za održavanje bazena, no sami nisu uspjeli pomoći dječaku pa su u pomoć pozvani vatrogasci, koji su morali razbiti dio betonskog zida u kojem se cijev nalazila, a potom pilom za željezo i kliještima izrezati plastičnu cijev. Sve je to trajalo otprilike pola sata, nakon čega je dijete kolima Hitne pomoći prevezeno u riječku bolnicu gdje su mu dijagnosticirane lakše ozljede. Neslužbeno doznajemo da su mu ozlijeđene podlaktica i šaka, a nakon liječničke intervencije dječak je pušten na kućnu njegu. Iako su prve informacije govorile da je dječak stradao dok se bazen čistio, to nije točno, trogodišnjak je bio u bazenu dok je kupanje bilo dopušteno, a uz njega je cijelo vrijeme bila i njegova majka.

Okolnosti incidenta policija još utvrđuje tako da se za sada ne zna kako će se događaj kvalificirati, radi li se o nesretnom slučaju ili o nečijem propustu za koji će netko morati snositi prekršajnu ili kaznenu odgovornost. To nisu jedini slučajevi nesreća u bazenima u Hrvatskoj. Za tragediju iz 1999. u Stubičkim toplicama u kojoj je život izgubila petogodišnja Doris Orešković iz Zagreba, 2006. osuđena su četiri djelatnika toplica na ukupno 28 mjeseci zatvora. Nesretna je djevojčica pronađena u šahtu kraj bazena u koji ju je odnio jaki mlaz vode pri pražnjenju bazena.

Ispostavilo se da su radi bržeg pražnjenja bazena djelatnici skinuli zaštitne rešetke cijevi te su radi toga i kažnjeni. Nesreće su se događale i na drugim bazenima širom Hrvatske, srećom, nisu sve imale tragične posljedice. Stručnjaci iz tvrtke Vojta-plan iz Velike Gorice koji se bave ugradnjom bazena smatraju da je većinom za nesreće u bazenima kriv ljudski faktor.

Jeftiniji dijelovi

– Ako se pravilno koristi sva oprema i ako se bazen redovno održava, nesreće se ne bi trebale događati – kažu djelatnici tvrtke Vojta-plan dodajući da se problemi javljaju zbog loše ugradnje, odnosno ugradnje jeftinijih dijelova opreme od onih preporučenih ili zbog slabog održavanja. Tako, primjerice, može doći do oštećenja plastičnih poklopaca na koje kupač može zapeti.

– U Francuskoj se ne može sagraditi ni privatni bazen bez tehničkog pregleda, kazne su za to vrlo stroge, a takve bi trebale biti i kod nas – kažu u Vojta-planu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa