Kajin: Istra kao regija je opcija koju bi Istrijani mogli prihvatiti

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin je, 9. kolovoza na konferenciji za medije, komentirao plan teritorijalnog ustroja Ekonomskog instituta prema kojem bi se ukinule županije, te država podijelila u sedam regija.

„Istra kao regija je jedna od opcija koju bi Istrijani mogli prihvatiti, no ovaj će se teritorijalni ustroj morati definirati jer je postao paravan za bogaćenje pojedinaca“, rekao je te dodao kako su se ipak kroz takav 'supercentralizirani' model neke općine ostvarile na način da su dobile proračun i načelnike, te time postale politički subjekt i izjednačile se s gradovima. Kajin smatra da se samim time podigao komunalni standard u njima.

Pula ne može brinuti o Barbanu kao sami Barbanci

Također je istaknuo činjenicu kako u Republici Hrvatskoj postoji 552 jedinica lokalne samouprave, dok ih je 276 onih koji imaju poseban status bilo da su one od posebne državne skrbi ili brdsko-planinska područja. Prema njegovim riječima, neke su članice Europske unije smanjile broj jedinica lokalne samouprave čak i do 90 posto, te će se takav trend proširiti i na Hrvatsku.

„Novi teritorijalni ustroj može zaživjeti samo ako se postigne politički konsenzus, te je pitanje hoće li on zaživjeti do lokalnih izbora 2017. godine jer se moraju jasno odrediti pragovi“, rekao je. Kajin se očitovao da će se on osobno zalagati za veći broj općina u slučaju teritorijalnoj ustroja kod kojeg će glavni uvjet biti financijska samodostatnost. Smatra da Buzet nikada ne bio vodio brigu o Lanišću, Pula ne može brinuti o Barbanu kao sami Barbanci ili Poreč o Vižinadi kao što će oni sami voditi računa o sebi.

Kajin: Jakovčić ne brani ni stranku ni Istru, već spašava samog sebe

Osvrnuo se i na nedavni tekst Globusa koji piše da IDS, HNS i HSLS pozivaju Milana Bandića i Nikicu Gabrića na pregovore o formiranju velike koalicije koja bi se na idućim izborima suprotstavila SDP-u i HDZ-u. „Jakovčić je to pokušao i 2007. godine kada je unatoč mome protivljenju htio da na čelu stoji bivši predsjednik Stjepan Mesić“, rekao je i dodao kako ovakav potez Ivana Jakovčića govori o tome koliko on vjeruje Vladi, te time ne brani ni stranku ni Istru, već spašava samog sebe. Kajin vjeruje da na ovo neće nasjesti HNS i HSLS, dok za Bandića i Gabrića ne zna.

Kajin je na kraju komentirao i odluku talijanskog ministarstva vanjskih poslova o ukidanju konzularnih predstavništava u Kopru i Splitu. On smatra da je takva odluka loša jer se upravo preko takvih predstavništva u državu slilo oko sto milijuna eura. (Tekst i foto: Dunja Lendić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA