Jakovčić formira veliku koaliciju centra s Bandićem i Gabrićem, Pusić za premijerku

0
Ivan Jakovčić (Foto: Arhiva)
Ivan Jakovčić (Foto: Arhiva)

IDS, HNS i HSLS pozivaju Milana Bandića i Nikicu Gabrića na pregovore o formiranju velike koalicije koja bi se na idućim izborima suprotstavila SDP-u i HDZ-u i istaknula Vesnu Pusić kao kandidatkinju za premijersku dužnost, piše Globus.

Opcija tzv. trećeg puta stalno je latentno prisutna na hrvatskoj političkoj sceni, ali nikako da se dogodi. Neke najnovije indicije govore, međutim, da bi se ovaj put doista mogla i dogoditi. Neslužbeno je ime koalicije (već neko vrijeme u optjecaju) Krasna zemlja Hrvatska. U igri su mnogi stari igrači, ali i neki novi. Stari su IDS (Ivan Jakovčić), HNS (Vesna Pusić), HSLS (ovaj put u obličju Darinka Kosora)... Novi su, međutim, Milan Bandić i Nikica Gabrić. Svatko od njih ima posebne, sasvim specifične i vrlo individualne političke ambicije i interese, no postoji i određen zbroj tih interesa koji bi, u danim okolnostima, mogao dovesti do toga da na nekim od budućih izbora u Hrvatskoj oni nastupe zajedno.

Ivanu Jakovčiću bi, primjerice, odgovaralo da Bandić osnuje neku vrstu zagrebačke stranke (političke stranke zagrebačke provenijencije) pa da se, kao aktualni zagrebački gradonačelnik ali i svojevrstan regionalni zagrebački lider (koji bi politički predstavljao Grad Zagreb sa širom okolicom) uključi u stvaranje regionalnog bloka koji bi, u idućih godinu dana, trebao premrežiti cijelu Hrvatsku.

Jakovčić je, kao što je poznato, već počeo s okupljanjem hrvatskih regionalnih stranaka (s izuzetkom HDSSB-a, na čelu s Glavašom i Šišljagićem) pa bi se Bandić, u toj svojoj pretpostavljenoj ulozi, idealno uklopio u taj njegov poduhvat.

Moguće su, na tom planu, zapravo dvije varijante. Prva je da Nikica Gabrić i Milan Bandić imaju svoje vlastite stranke koje bi vrlo blisko surađivale i međusobno i sa strankama okupljenim u tzv. trećem putu pod vodstvom HNS-a, IDS-a, HSLS-a i HSU-a.

Moguće je, međutim, i to da Gabrić bude šef svoje stranke (koja bi izrasla iz njegova sadašnjega Nacionalnog foruma), a da Bandić bude njezin glavni, najprepoznatljiviji brend. Kad bi se pitao Ivan Jakovčić, ali i neki drugi političari skloni opciji trećeg puta, on bi se, sasvim sigurno, odlučio za tu varijantu. Smatraju, naime, da bi, ako svatko bude išao posebno, to moglo razmrviti snage hrvatskoga političkog centra i bitno oslabiti ili sasvim onemogućiti njihovu zamišljenu političku borbu protiv dvije najjače stranke u zemlji, SDP-a i HDZ-a.

Uvjet za uspjeh

Problem je, međutim, u tome što šefica HNS-a Vesna Pusić jednostavno ne podnosi Milana Bandića i njegov, kako se to najčešće govori, populistički način vođenja politike. Sada bi je, dakle, Jakovčić trebao odgovoriti od tog njezina apriorno negativnog stava prema njemu, tj. uvjeriti je u to da bez suradnje s Bandićem (ali, isto tako, i s Nikicom Gabrićem) oni ni u teoriji ni u praksi neće uspjeti u svojim ambicioznim planovima vezanim za tzv. treći put.

To je jedan od razloga zašto se Jakovčić sastao ovih dana s Vesnom Pusić, na tzv. privatnoj večeri u Grožnjanu. Njih dvoje trebali su se naći još u petak 2. kolovoza, ali se Vesnin suprug nešto razbolio (ako sam dobro obaviješten, ozljedio je koljeno), pa je njihov susret odgođen za utorak 6. kolovoza, dan nakon proslave obljetnice Oluje.

Jakovčićev IDS i Čačić – Pusićkin HNS još su 1995. Bili stvorili koaliciju Novi sabor '95, koja je tada bila druga po jačini politička formacija u Saboru. To jest, prva iza vladajućeg HDZ–a. U koaliciju su bili HSS, HNS, IDS, HKDU i SBHS, a taj su savez u biti prevodili Ivan Jakovčić i Zlatko Tomčić.

Zanimljivo je da je SDP, na čijem je čelo tada bio Ivica Račan, bio u Saboru, iza njih, tj. tek treća snaga u hrvatskome parlamentu.

Onda je,u ljeto 1997., iz tog srednjostrujaškog saveza nastala tzv. Porečka skupina, koja i danas slovi za nekakav najveći ideal u stvaranju tzv. trećeg puta u Hrvatskoj. Inicijalni sastanak Porečke skupine održan je u atriju Eufrazijeve bazilike u tom živopisnom zapadnoistarskom gradiću, dakle u crkvenom prostoru (uz dopuštenje same Crkve), kamo novinari, u vrijeme kada se taj sastanak održavao, nisu smjeli ni primirisati. Porečki je biskup tada bio mons. Antun Bogetić.

Postoji jedna fotografija koja na vizualno atraktivan i dojmljiv način održava atmosferu što je vladala na tom skupu. Na fotografiji su četvorica tadašnjih predsjednika stranaka (Ivan Jakovčić u ime IDS – a, Zlatko Tomčić u ime HSS-a, Radimir Čačić u ime HNS-a i Vlado Gotovac u ime HSLS-a) plus još neki vrlo zanimljivi političari poput budućeg predsjednika države Stipe Mesića i buduće predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec. A tu je bio i HSLS- ovac Zlatko Kramarić. Bilo je to neposredno prije raspada HSLS-a na dvije zasebne političke grupacije.

„Politički turizam“

Dakle, u Poreču se okupila gotovo sva buduća vlast u Hrvatskoj (Tomčić je, primjerice, 2000. Postao predsjednik Hrvatskog sabora), što je, kako se sudionici tog skupa danas s nostalgijom prisjećaju silno iznenadilo tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana,ali i jednog od čelnika SDP-a Zdravko Tomca,koji je izjavio da je to „politički turizam“.

Sada bi se, dakle, tim strankama-točnije:HNS-u, HSLS-u, IDS-u, i HSU-u – trebali, u nekim pretpostavljenim projekcijama, priključiti Gabrić i Bandić

- Kada bismo se svi mi zajedno skupili – rekao mi je jedan od insajdera  - mi bismo na idućim izborima,bilo za Europski parlament ili za Hrvatski sabor, bez ikakvih problema osvojili više od 20 posto glasova. Zapravo bismo glatko prešli tu brojku.

Ta računica zvuči još efektnije ako se ima na umu da dvije najjače hrvatske stranke. HDZ i SDP, tavore trenutačno na nekih 20 posto, dok je preostalih 60 posto ispražnjeno.

Teren se raščistio, zapravo, onoga trenutka kada su HSS, na čelu Hrgom, i Ruža Tomašić, u ime HSP-a dr. Ante Starčević, prešli na stranu HDZ-a. dok je istodobno na ljevici sam samcat ostao Milanovićev SDP. Ono ostalo smatra se političkom centrom, koji bi se sada trebao ujediniti i profilirati u zamišljeni treći put (naravno, ako to taštine pojedinih političara,vođa centrističkih stranaka, budu dopuštale).

U Umagu je nedavno održana poslovna konferencija Croatia Business Open, na kojoj se okupila kompletna poslovna i gospodarska, ali i politička elita Hrvatske. Na jednome od (onih malo povjerljivih i intimnijih ) sastanka viđeni su zajedno, za istim stolom, pater Ivan Tolj ( jedan od vodećih ljudi u izdavačkoj kući Styria), Nikica Gabrić i – Ivan Jakovčić.

Kažu da su razgovori između njih trojice bili vrlo žustri. Jakovčić je neprekidno zabijao šale na račun primjera Milanovića, pa je, uz ostalo, ismijao izjavu, izrečenu na Business Openu, u kojoj je Istra bila spomenuta u vrlo pohvalnom kontekstu.

-Vjerovatno Milanović misli da je Kajin najzaslužniji što Istri tako dobro ide – rekao je tom prigodom Jakovčić.

Deal s Gabrićem

Jakovčić je tijekom konferencije u Umagu razgovarao i s ministrom Ivanom Vrdoljakom, za kojega se zna da je velik Gabrićev prijatelj.

Nikica Gabrić će svoju novu stranku osnovati ove jeseni., bit će to,kako se najavljuje, stranka centra ili lijevog centra (liberalna opcija, malo lijevo naglašena). Jakovčić i njegov IDS žele ući u suradnju s njim. Već je održan, i to u Grožnjanu, preliminarni susret između Jakovčićeve i Gabrićeve momčadi, na kojem su pali neki važni (pred)dogovori.

Jakovčić se u taj deal s Gabrićem uspustio prije nego što je o tome obavjestio Vesnu Pusić. S druge strane, na hrvatskoj političkoj sceni postoji vrlo bliska institucionalna suradnja HNS-a, IDS-A i HSLS-a koji su članice ALDE Party (Liberalne internacionale), čije vodstvo zagovara zajednički nastup tih triju stranaka na predstojećim izborima parlament.

Sam Darinko Kosor je, u ime HSLS-a, predložio susret s IDS – om, što su Jakovčić i Pusić spremno prihvatili. Uskoro će se održati zajednički sastanak čelnika tih stranaka, na kojem će pasti neki vrlo važni dogovori, vezani za predstojeće izbore.

U tu će se koaliciju vrlo vjerovatno ući u HSU (Silvano Hrelja), pa će okosnicu Trećega puta sačinjavati HNS, IDS, HSLS i HSU. Računa se unutar toga kruga – da bi oni sami, bez podrške Gabrića i Bandića, mogli na izborima osvojiti oko 15 posto glasova.

Osim toga, smatra se da bi ta koalicija bila relativno neopterećena jagmom za političkim funkcijama, što bi joj se moglo osigurati dugotraniju stabilnost. Svatko bi tu bez ikakvih napetosti i problema dobio svoj dio kolača i bio na taj način namiren: IDS zanimaju veliki razvojni projekti u Istri (bolnica u Puli dovršetak Ipsilona i Brijuni rivijera), HSU klasične umirovljeničke teme, a HNS, - vanjska politika i gospodarstvo, daleko na razini Vlade, tj. Države.

Trenutačno su najčvršće povezani IDS i HNS. Oni zajedno obnašaju vlast na razini Istre i Pule, kao koalicijski partneri. Unutar Vlade ministar turizma Darko Lorencin ima vrlo dobre odnose s HNS-ovim ministrima, osobito Vesnom Pusić.

Odbaci li Milanović mogučnost zajedničkog izlaska članica Kukuriku – koalicije na izbore za Europski parlament , onda je gotovo sigurno da na te izbore zajedno, unutar zasebne koalicije, izaći HNS, IDS i HSLS.

Prekinuta komunikacija

Trenutačno ne postoji nikakva komunikacija između Milanovića i Jakovčića, a sam Jakovčić izjavljuje da za nju više i nije zainteresiran. Milanović još nije odgovorio na Jakovčićevo pismo s početka ljeta, jedino mu je, (ali, čini se, neiskreno), poručio, preko nekih posrednika, da će se tijekom ljeta vidjeti.

U svemu tome bit će vrlo važna uloga Milana Bandića. U (budećem) savezu HNS -  IDS HSLS smatra se logičnim da on, na izborima, pristupi njima ( uz već spomenutu rezervu Vesne Pusić prema Bandiću osobno), a kao novi predsjednik Skupštine Grada Zagreba, jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Bandića.

Jakovčić je već imao razgovor s Bandićem – u svibnju, u Bandićevu uredu, na Trgu Stjepana Radića. Razgovarali su o nekoliko tema, uključujući otvaranje ureda Istarske županije u Zagrebu ( u lici) i daljnje financiranje kulturnih projekata u realizaciji zagrebačkih umjetnika u Istri. Međutim, bilo je i malo čavrljanja o politici , gdje je Bandić najavljivao svoju superiornu pobjedu u Zagrebu, a Jakovčić, opet, pobjedu Valtera Flega u Istri.

Obojica su u tom prigodom zaključili kako im je Zoran Milanović zajednički neprijatelj.

Iako Vesna Pusić osobno ne voli Bandića, činjenica je da Bandić u svom timu ima mnoge ugledne ljude (Sandru Švaljek, bivšu ravnateljicu Ekonomskog instituta; Jelenu Pavičić Vukičević, Darinka Kosora itd) koji bi za nju mogli biti, objektivno jesu,vrlo zanimljivi i prihvatljivi.

S druge strane, Jakovčić se s Gabrićem, i to u Umagu, dogovorio o tome da će u daljnje konkretnije razgovore krenuti nakon što Gabrić, na jesen, osnuje svoju stranku.

S treće pak strane, i Bandić i Gabrić su već sjeli i međusobno razgovarali: pitanje je, međutim, hoće li ići u stvaranje zajedničke koalicije. U savezu HNS – IDS – HSLS nadaju se da hoće, jer bi to njima i koristilo.

U slučaju stvaranja velike koalicije trećeg puta, Gabrić i Bandić bili bi, u ideološkom, pogledu, nekakav (uvjetno rečeno) lijevi centar, IDS i HNS centar s pogledom na lijevo, a HSLS i HSU centar s pogledom na desno.

Bitan faktor u toj priči jest i predsjednik RH Josipović. On podržava Gabrića, prisustovao je svim sastancima Nacionalnog foruma što ih je Gabrić organizirao , a općepoznata je činjenica da ima vrlo bliske odnose i s Vesnom Pusić i s Ivanom Jakovčićem (što je vidljivo i iz njegova body languagea.) U međuvremenu se pak pomirio sa svojim velikim suparnikom na prošlim predsjedničkim izborima, Bandićem.

Razgovor s predsjednikom

Jakovčić se s predsjednikom razgovarao prije nekih mjesec dana. Rekao mu je da će ga podržati na idućim predsjedničkim izborima (i to u bilo kojoj varijatni, pa i u onoj da Josipović na tim izborima bude nezavisni kandidat), a njemu zauzvrat Josipović je obećao da će otvoreno podržati sve razvojne projekte u Istri.

Josipović je uspostavio odličnu komunikaciju s novim istarskim županom Flegom, pa je s njim, ali i sa svim novoizabranim istarskim gradonačelnicima, bio, nedavno, na ručku u Fažani.

Osobna ambicija Ivana Jakovčića jest izlazak na izbore za Europski parlament 2014.

Osobna ambicija Vesne Pusić je da zadrži svoje postojeće pozicije u Vladi (koje bi joj Milanović mogao ugroziti), a čelnici IDS-a i HSLS-a, dakle Jakovčić i Kosor, spremni su je, na idućim parlamentarnim izborima, progurati i kao novu primjerku.

- Koliko god ona težak karakter – rekao mi je jedan bliski suradnik Ivana Jakovčića – bila bi, kao premijerka, kudikamo otvorenija za komunikaciju od Zorana Milanovića.

Kada bi HNS bio toliko jak (kao nekoć, u svojim zlatnim vremenima) da na izborima može skupiti 10 posto glasova,IDS-ovci bi, zasigurno,blisko surađivali i koalirali smo s njime. Ali dok se to ne dogodi, ako će se ikada ponovno dogoditi (a glavni je program Vesne Pusić vratit HNS na stare pozicije), u IDS – u smatranju da treba ići šire, pri čemu se pod riječju „šire“ podrazumijeva i suradnja, odnosno savez, s Bandićem i Gabrićem, piše Globus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa