Istra odmah nakon Zagreba: Fiskalizacija izazvala visok porast dnevnog prometa

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ugostitelj iz Zagreba kojem su porezni inspektori zabranili rad hrvatski je rekorder po porastu prometa od uvođenja fiskalnih blagajni: sa 5445,20 kuna prosječnog mjesečnog prometa u 2012.godini promet mu je na mjesečnoj razini u 2013. porastao na čak 46.440,45 kuna.

Riječki rekorder

Drugim riječima, od uvođenja fiskalnih blagajni promet mu je odjednom porastao čak osam i pol puta pa je očito značajan dio prometa godinu prije zatajio ili je usred krize i pada potrošnje smislio revolucionaran način kako preoteti goste svim ostalim ugostiteljima.

Prema ukupnom iznosu od ugostitelja kojima je zabranjen rad, najveći je rekorder zabilježen u Rijeci: njegov mjesečni promet porastao je s prosječnih 64.099,75 kuna lani na čak 289.419,09 kuna ove godine. Riječ je o rastu od nevjerojatnih 225.319,34 kune, što znači da je u ovoj godini ionako visok promet povećao za tri i pol puta, piše Jutarnji list.

Špica tek počinje

Premda uvođenje fiskalizacije od 1. siječnja ove godine izaziva nezadovoljstvo svake nove skupine koja je obavezna ući u sustav, statistika Porezne uprave o prometu po fiskalnim blagajnama iz mjeseca u mjesec potvrđuje ogroman rast prometa, što potvrđuje procjene ministra financija Slavka Linića da su mnogi tajili stvarni promet i zakidali državu za porez. A u trenutku kada priljev u državnu blagajnu posustaje, naplata dobiva još više na značenju. Analiza Porezne uprave po područnim uredima pokazuje kako je u pojedinim slučajevima riječ o rastu dnevnog prometa i više od 700 posto.

Najveći rast prometa očekuje se nakon završetka turističke sezone. Špica turističke sezone već je donijela rekord od čak 9,145.446 računa koji su kroz sustav fiskalizacije prošli u samo jednom danu, i to 2. kolovoza. U proteklih sedam mjeseci u sustav fiskalizacije ušlo je 78.127 obveznika koji su prema podacima Fine podigli certifikate za fiskalizaciju.

Od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, dakle od 1. siječnja do 31. srpnja, inspektori su izdali 506 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, od čega je 400 zabrana samo u ugostiteljstvu. U tih 400 ugostiteljskih objekata zabilježen je prosječni porast dnevnog prometa od čak 63 posto. Visoki prosječni porasti dnevnog prometa kod ugostiteljskih objekata kojima je izrečena zabrana rada naročito su vidljivi u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, i to za 759 posto, u Istarskoj županiji za 410 posto, u Zadarskoj za 342 posto te u Šibensko-kninskoj županiji za 341 posto.

PDV obrasci

Porezna uprava uspoređuje i PDV obrasce koji također ukazuju na velik rast prometa. Samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane za razdoblje od siječnja do svibnja ove godine evidentirana je ukupna vrijednost isporuka od 5,81 milijardu kuna, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje lani, kad je isporuka iznosila 4,99 milijardi kuna,donosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa