Istra u minusu i u špici, manje i gostiju i noćenja

0
I gostiju i noćenja u srpnju je bilo tri posto manje nego lani
I gostiju i noćenja u srpnju je bilo tri posto manje nego lani

Istra se, za razliku od većine turističkih regija duž obale, ni u srpnju nije izvukla iz predsezonskih minusa. I gostiju i noćenja u tom je mjesecu bilo tri posto manje nego lani, pa tamošnji domaćini prvih sedam mjeseci zaokružuju s manjkom od 42.000 gostiju i 211.000 noćenja, piše Večernji list.

Velik plus prijašnjih godina

– Turistički promet u Istri posljednje tri godine povećao se 21 posto i tim tempom je nemoguće rasti. Vjerujemo da ćemo doseći lanjski rezultat, čime možemo biti vrlo, vrlo zadovoljni – komentar je Denisa Ivoševića, direktora Turističke zajednice regije koja je u razdoblju siječanj – srpanj ugostila 1,7 milijuna turista i uknjižila 11,1 milijun noćenja. Na Kvarneru su, pak, odahnuli. Minus od oko 5000 noćenja iz prvih šest mjeseci srpanj je otopio. U odnosu na lanjski srpanj, sa zamalo istim brojem gostiju (oko 560.000), ove su godine uspjeli ubrati četiri posto više noćenja. Sedmomjesečni rezultat u toj regiji glasi: gostiju kao lani, noćenja 2% više. – Dvije prethodne sezone imali smo znatne pluseve i nerealno je bilo očekivati da se tim tempom nastavi. Za ovu je godinu plan ponavljanje lanjskih rezultata, a to ćemo možda, kako sad stvari stoje, i nadmašiti – kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Perišić Živadinov.

– Nismo propuštali priliku i za dodatnu promociju, predstavljali smo konkretne proizvode da bismo ponudili dodatne motive. U suradnji s našim veleposlanstvima i konzulatima radili smo i dodatna turističke prezentacije na svim diplomatsko-poslovnim događanjima vezanima uz ulazak u EU – hvali se direktorica TZ-a Kvarnera onime što je s nacionalne razine propušteno napraviti.

Dalmacija se drži dobro

Dalmacija se drži dobro. Prema djelomičnim podacima – cjelovite će ministar turizma Darko Lorencin predstaviti sutra u Zadru – na jugu obale i dalje se redaju uglavnom plusevi. Iako, i tamo se stanjio dvoznamenkasti rast broja gostiju i noćenja, kakve je za prvih šest mjeseci knjižilo više dalmatinskih županija. U Splitsko-dalmatinskoj, recimo, u srpnju su ugostili oko 558.000 turista i šest posto više nego lani, a noćenja je pet posto više. U plusu je i krajnji jug, gdje je u srpnju bilo oko 266.000 turista (5% više), a noćenja je nešto više od 1,5 mil., a i 4% više, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa