Spod mi sela Raklja: Brojni gosti uveličali susret folkloraša

0
2. Folklorni susreti Spod mi sela Raklja
2. Folklorni susreti Spod mi sela Raklja

Rakalj je u subotu slavio blagdan tradicije i običaja na 2. Folklornim susretima „Spod mi Raklja sela“  u organizaciji KUD-a Rakalj. Susreti se već drugu godinu zaredom održavaju u spomen na čovjeka – velikog zaljubljenika u folklor Milana Percana. Manifestacija je i ove godine okupila velik broj sudionika iz 3 folklorna društva i Folklorne igraonice, te ugledne goste iz Slovenije Marijana Hribara generalnog direktora turizma i internacionalizacije u Ministarstvu gospodarstva Republike Slovenije, Bernardu Krnc gradonačelnicu Šmarjeških toplica, Hinka Grduna predsjednika turističke zajednice Šmarješke Toplice sa svojim djelatnicima te Domena Zorka vlasnika seoskog gospodarstva „Domen“ iz Dolenjske Vasi.

Nakon domjenka dobrodošlice u jutarnjim satima domaćini su gostima pokazali tradicijske i kulturne vrijednosti svoga mjesta. Posjetili su memorijalni muzej Mijo Mirković-Mate Balota, župnu crkvu Blažene djevice Marije i vidikovac Sv. Agnija.

Folklorni dio susreta započeo je u večernjim satima mimohodom sudionika do ljetne pozornice na Bolovanu. Čast da otvore susrete pripala je malim čuvarima baštine mališanima Folklorne igraonice dječjeg vrtića Vrtuljak koja okuplja djecu predškolskog uzrasta dječjeg vrtića Vrtuljak Marčana i područnog odjeljenja Rakalj. Oni su zajedno sa svojom tetom-voditeljicom Sabinom  Travičić pokazali kako se pleše stara polka, sette passi-špic polka i balun.

Recitacija Roženice i svirka na roženicama Mazurke na radost uvela je u nastup domaćine KUD Rakalj. KUD Rakalj predstavio je sve sekcije društva u dva izlaza .Mladi harmonikaši odsvirali su tradicijske plesove Istre,Posavine i Slavonije, a mlađa grupa plesača otplesala je balun uz pratnju miha. Čula se i taranka Moja mati siromaha uz mih i roženice. Kantaduri su zakantali Rodila mi je loza grozda dva. Srednja grupa plesača otplesala je Mazurku, a Balo di sedija za kraj otplesali su svi članovi srednje grupe.

Koreografijom Sesvetskog Prigorja „Tancala bih al ne mogu“ i pjesmom Vrbniče nad morem predstavila se KUU „Prigorec“ iz Sesvetskog Kraljevca.

Društvo koje od zaborava čuva izvorne običaje ples i pjesmu draganičkog kraja te istražuje, prikuplja i obnavlja veliko i specifično bogatstvo draganičke narodne nošnje je KUD „Sv. Juraj“ iz Draganića Oni su izveli pjesme i plesove draganičkog kraja, kraja pod nazivom „od čardaša prek poljke di drmeša“

Na pozornicu su izišli i članovi KUD-a „Frankopan“ iz severina na Kupi, odplesavši plesove Ajn, cvaj, draj, Spic polka i Čardaš. Organizator i domaćin KUD Rakalj Zahvalio se svim dragim gostima koji su svojim prisustvom uveličali 2. Folklorne susrete „Spod mi Raklja  sela“, a svim svojim članovima koji u srijedu putuju Mađarsku na međunarodnu smotru folklora u Szeged zaželio sretan put i što uspješnije predstavljanje Istre i Hrvatske baštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa